Ugrás a fő tartalomra

Anyák napjára: török csemege, avagy lokum




Kóstoltátok már a török csemegét? Törökországról nekem elsőként mindig ez az illatos rózsavízzel, gyümölcsökkel, magokkal ízesített zselés cukorka ugrik be. Nem mondanám, hogy rajongok a cukrokért, de ennek az édességnek nem tudok ellenállni. Anya régebben sokat járt Törökországba, reméltem, hogy szép emlékeket idéz majd ez a nassolnivaló.
Ez a recept egy modern változata a hagyományos édességnek.
A finomított cukor érkezése előtt a XVIII. század végén mézzel vagy szőlősziruppal és búzaliszttel készítették, zselatinnal helyett pedig gumiarábikumot használtak.
Elkészítése mindessze fél órát vesz igénybe, viszont legalább egy napot (estét) pihentetni kell.


Hozzávalók:
25 g porcukor
100 g kukoricaliszt
700 g kristálycukor
1 citrom leve
3 evőkanál étkezési zselatin (ez több, mint egy zacskó)
2 evőkanál rózsavíz (kínai boltban is kapható)
15 dkg sótlan pisztácia vagy más mag
opcionális:
pár csepp piros ételfesték

Béleljünk ki egy 20*20 cm-es tepsit vagy sütőedényt folpackkal.

Szitáljuk a 25 g porcukrot és 25 g kukorica lisztet egy kis tálba. Hintsük meg a fóliával bélelt tepsit ezzel a keverékkel. Tegyük félre a tálat.

Helyezzük a kristálycukrot, citromlevet és 400 ml vizet egy lábosba. Melegítsük fel, amíg fel nem oldódik a cukor, de ne forraljuk fel.

Egy kis tálban keverjük össze a megmaradt kukoricalisztet 150 ml hideg vízzel, majd keverjük bele a cukorszirupba.


Szórjuk bele a zselatint apránként és keverjük egy habverővel csomómentesre.

Forraljuk fel, majd 20 percen át főzzük közepes lángon, gyakran keverjük meg.
A keveréknek sűrűnek kell lennie és halványsárga színűvé kell válnia.

Vegyük le a gázról és keverjünk bele piros ételfestéket, hagyjuk hűlni 5 percet, majd keverjük bele a rózsavizet és a megpucolt magokat.


Öntsük óvatosan a masszát az előkészített tepsibe és tegyük félre pihenni hűvös helyre, legalább egy éjszakára.

Vágjuk ki kockákra és forgassuk meg a maradék porcukros keverékben.




Ha ajándékba készül, bátran szórjuk meg még porcukorral és helyezzük egy szép dobozba. Masnival kössünk rá rózsát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü