Kóstoltátok már a török csemegét? Törökországról nekem elsőként mindig ez az illatos rózsavízzel, gyümölcsökkel, magokkal ízesített zselés cukorka ugrik be. Nem mondanám, hogy rajongok a cukrokért, de ennek az édességnek nem tudok ellenállni. Anya régebben sokat járt Törökországba, reméltem, hogy szép emlékeket idéz majd ez a nassolnivaló.
Ez a recept egy modern változata a hagyományos édességnek.
A finomított cukor érkezése előtt a XVIII. század végén mézzel vagy szőlősziruppal és búzaliszttel készítették, zselatinnal helyett pedig gumiarábikumot használtak.
Elkészítése mindessze fél órát vesz igénybe, viszont legalább egy napot (estét) pihentetni kell.
Hozzávalók:
25 g porcukor
100 g kukoricaliszt
700 g kristálycukor
1 citrom leve
3 evőkanál étkezési zselatin (ez több, mint egy zacskó)
2 evőkanál rózsavíz (kínai boltban is kapható)
15 dkg sótlan pisztácia vagy más mag
opcionális:
pár csepp piros ételfesték
Béleljünk ki egy 20*20 cm-es tepsit vagy sütőedényt folpackkal.
Szitáljuk a 25 g porcukrot és 25 g kukorica lisztet egy kis tálba. Hintsük meg a fóliával bélelt tepsit ezzel a keverékkel. Tegyük félre a tálat.
Helyezzük a kristálycukrot, citromlevet és 400 ml vizet egy lábosba. Melegítsük fel, amíg fel nem oldódik a cukor, de ne forraljuk fel.
Egy kis tálban keverjük össze a megmaradt kukoricalisztet 150 ml hideg vízzel, majd keverjük bele a cukorszirupba.
Szórjuk bele a zselatint apránként és keverjük egy habverővel csomómentesre.
Forraljuk fel, majd 20 percen át főzzük közepes lángon, gyakran keverjük meg.
A keveréknek sűrűnek kell lennie és halványsárga színűvé kell válnia.
Vegyük le a gázról és keverjünk bele piros ételfestéket, hagyjuk hűlni 5 percet, majd keverjük bele a rózsavizet és a megpucolt magokat.
Öntsük óvatosan a masszát az előkészített tepsibe és tegyük félre pihenni hűvös helyre, legalább egy éjszakára.
Vágjuk ki kockákra és forgassuk meg a maradék porcukros keverékben.
Ha ajándékba készül, bátran szórjuk meg még porcukorral és helyezzük egy szép dobozba. Masnival kössünk rá rózsát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése