Egy újabb pesto receptet hoztam, ezúttal egy igen szokatlan hozzávalóval, a sóskával. A sóska egész Európában őshonos, hazánkban elsősorban a mérsékelten savanyú mezei sóskát termesztik. Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, magnéziumot, valamint A-vitamint is tartalmaz. Ráadásul nagyon könnyű termeszteni. A hőigénye mérsékelt, a magvak már 2-3 °C-on csíráznak. Nem nagyon fényigényes, de nagyon sok vizet igényel. Természetesen nem csak főzelék vagy mártás készítésére alkalmas. Ez a pesto kiváló ötlet a kerti sóskánk felhasználására. Pisztácia helyett dióval is kipróbálhatjuk, ha drágának találjuk a zöld magokat.
Hozzávalók:
80 g sóska levél, megmosva, leszárítva
40 g reszelt parmezán sajt
50 g pisztácia
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál friss citromlé
1/2 teáskanál chilipehely (opcionális)
2 gerezd fokhagyma
1/2 csésze extra szűz olívaolaj (vagy pisztáciaolaj, ha hozzájutunk)
só
frissen őrölt fekete bors
Tálaláshoz:
főtt penne
parmezánforgács
összetört pisztácia
Kóstoljuk meg kell-e sózni még és már készen is van.
A tésztát főzzük ki, szűrjük le és melegen forgassuk meg pestoban.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése