Ismét kaptam gombát, ezúttal egy olyat, amit még sosem próbáltam. A sárga gévagomba élő vagy elhalt lombos fákon telepszik meg. Különböző méretűre nőtt, egymás fölött elhelyezkedő, fodros vagy hullámos szélű telepet hoz létre. Nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik. Amerikában csirkehúsgombának, erdei csirkehúsnak nevezik, utalva ezzel a csirkehússzerű állagára. Ízében azonban egyáltalán nem hasonlít rá, kellemes citrusos gombaíze van, harapható állaggal. Nyersen nem fogyasztható, hőkezelést igényel, főzni 20 percig kell, sütéssel ez az idő lecsökkenthető. Csirkemellcsíkokhoz hasonlóra vágtam, fűszeres bundával készítettem el. Vigyázat csíp!
Hozzávalók:
6 bögre olaj
3 1/2 evőkanál cayennebors (enyhén csípős chili)
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál chili pehely
1 teáskanál fokhagyma por
1/2 teáskanál fahéj
tengeri só
fekete bors
2 bögre sima liszt
2 tojás
2 evőkanál méz
1/2 bögre aludttej vagy író
700 g sárga gévagomba
Ha már nem sistereg, szedjük papírtörlőre.
Egy másikban a lisztet 1 evőkanál cayenne-nel, 1 teáskanál chilipehellyel, egy nagy csipet sóval és fekete borssal.
Egy harmadik tálban keverjük össze a maradék cayenne-t, chilit, 1 evőkanál paprikát, 1 teáskanál tengeri sót, a fokhagymaport és a fahéjat, valamint a mézet.
Öntsük az olajat egy mély serpenyőbe, forrósítsuk fel.
A forró olajból egy bögrényit adjunk a fűszeres-mézes keverékhez, alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
Forgassunk meg pár gombát a tej-tojás keverékben, ezután csepegtessük le és forgassuk meg a darabokat a lisztben is.
Amikor mindkét oldal átsült, vegyük ki az olajból és dobjuk egyenesen a mártásba.
Így süssük ki a többit is.
Savanyú uborkával tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése