A legegyszerűbb főtt húsokat is pazar fogássá lehet varázsolni egy jól eltalált mártással. A szélsőséges tavaszi időjárást a fűszernövényeim része megsínylette, a kakukkfű eltűnt vagy elő sem bújt, a zsálya vegetál, az oregáno is csak most kezdi kibontogatni a leveleit. A lestyán és a tárkony viszont mintha mit se vett volna észre ebből. Olyan tempóval kezdtek el növekedni, hogy mostanra mindkettő igen tekintélyes kis bokrocskává cseperedett. Az utóbbival ízesítettem a krémes mártást, melyet főtt pulykamellfilé mellé kínáltam. A tárkonyt gyakran használjuk ragulevesek ízesítésére, de nagyon sokoldalú fűszer, már süteményreceptben is szerepelt nálam. Arra kell vigyázni, hogy a friss levelek ánizsos ízűek, így aki ezt nem szereti, az bánjon óvatosan az adagolásával.
Hozzávalók a mártáshoz:
2 tojás
2 evőkanál cukor
4 evőkanál tárkonyos ecet
200 ml habtejszín
1 evőkanálnyi friss tárkonylevél
A főtt pulykamellhez:
900 g pulykamellfilé
1 l húsleves
4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 teáskanál szemes feketebors
só, bors
2 evőkanál növényi olaj
Tegyük át egy lábosba, öntsük rá a húslevest, adjuk hozzá a fokhagymákat, babérlevelet, a szemes feketeborsot.
Amikor felforrt, csökkentsük a hőt és gyöngyözve főzzök 15-20 percen át.
Vegyük le a gázról és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tejszínt verjük félkemény habbá, majd forgassuk a tojásos krémbe.
Ellenőrizzük, megfőtt-e a pulykamell, hűstűvel, ha könnyen belemegy, húshőmérővel, ha 75 fokos, készen van.
Vegyük ki a húst, csepegtessük le és szeleteljük fel.
Tálaljuk a mártással, sült burgonyával és friss zöldsalátával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése