Ugrás a fő tartalomra

Főtt pulykamell tárkonyos krémmártással

 A legegyszerűbb főtt húsokat is pazar fogássá lehet varázsolni egy jól eltalált mártással. A szélsőséges tavaszi időjárást a fűszernövényeim része megsínylette, a kakukkfű eltűnt vagy elő sem bújt, a zsálya vegetál, az oregáno is csak most kezdi kibontogatni a leveleit. A lestyán és a tárkony viszont mintha mit se vett volna észre ebből. Olyan tempóval kezdtek el növekedni, hogy mostanra mindkettő igen tekintélyes kis bokrocskává cseperedett. Az utóbbival ízesítettem a krémes mártást, melyet főtt pulykamellfilé mellé kínáltam. A tárkonyt gyakran használjuk ragulevesek ízesítésére, de nagyon sokoldalú fűszer, már süteményreceptben is szerepelt nálam. Arra kell vigyázni, hogy a friss levelek ánizsos ízűek, így aki ezt nem szereti, az bánjon óvatosan az adagolásával.



Hozzávalók a mártáshoz:
2 tojás
2 evőkanál cukor
4 evőkanál tárkonyos ecet
200 ml habtejszín
1 evőkanálnyi friss tárkonylevél

A főtt pulykamellhez:
900 g pulykamellfilé
1 l húsleves
4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 teáskanál szemes feketebors
só, bors
2 evőkanál növényi olaj

A pulykamellet alaposan sózzuk borsozzuk körbe.

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőbenés süssük rajta körös-körül aranybarnára a pulykamellet.

Tegyük át egy lábosba, öntsük rá a húslevest, adjuk hozzá a fokhagymákat, babérlevelet, a szemes feketeborsot.

Tegyünk rá fedőt és forraljuk fel.

Amikor felforrt, csökkentsük a hőt és gyöngyözve főzzök 15-20 percen át.
A mártáshoz egy kis hőálló keverjük össze a tojásokat a cukorral és az ecettel.


Adjunk hozzá egy nagy csipet sót, majd gőz felett folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.

Vegyük le a gázról és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tejszínt verjük félkemény habbá, majd forgassuk a tojásos krémbe.
Keverjük bele a felaprított tárkonyleveleket is.


Ellenőrizzük, megfőtt-e a pulykamell, hűstűvel, ha könnyen belemegy, húshőmérővel, ha 75 fokos, készen van.

Vegyük ki a húst, csepegtessük le és szeleteljük fel.
Tálaljuk a mártással, sült burgonyával és friss zöldsalátával.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü