22-én lesz a Föld napja. Ha valaki nem tudná, a napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ezen a napon különféle eseményekkel hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Ezen jeles alkalomra készültem ezzel a tortával, melyhez a sütőt sem kell bekapcsolni és telis tele van mindenféle földi jóval. A csalán ilyenkor a legízletesebb, szedjük kedvünkre, mielőtt kivirágozna. Kesztyűt mindenképp vigyünk magunkkal és feltétlenül forgalomtól mentes helyet válasszunk a begyűjtésére. Magában is nagyon finom a csalános réteg, de feketeszederrel együtt igazi nyerő páros. Glutén-, laktóz- és finomított cukormentes.
Hozzávalók az alaphoz (14-16 szelet):
100 g dió
70g tökmag
100 g királydatolya, kimagozva
1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál juharszirup
csipet só
Csalánréteghez:
30 g csalánlevél
120 g kesudió
60 ml juharszirup
60 ml mandulatej
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
100 g kókuszzsír, megolvasztva
Áfonyaréteghez:
100 g feketeszeder
120 g kesudió
60 ml juharszirup
2 evőkanál mandulatej
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál vanília-kivonat
100 g kókuszzsír, megolvasztva
Rózsavizes réteghez:
120 g kesudió
60 ml juharszirup
60 ml mandulatej
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál rózsavíz
100 g kókuszzsír, megolvasztva
Díszítéshez:
ehető mezei/erdei virágok: pitypang, primula, ibolya, árvácska, orgona
minden virágot forgalomtól mentes helyen szedjük, vagy, ha a kertünből van, csak akkor tegyük a tortánkra, ha permetszermentesek.
A rétegekhez való kesukat vízbe kell áztatni 4 órára, attől felpuhulnak és nagyon krémesre lehet őket darálni.
Külön mérjük őket pohárba és mindegyiket öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi.
Amikor letelt a 4 óra, szűrjük le és már készen is vannak a turmixolásra.
Az alaphoz a hozzávalókat turmixoljuk le. Ha nagyon elszántak vagyunk, mozsárban is csinálhatjuk, de úgy meglehetősen sokáig tart.
Egy 20 cm átmérűjő forma alját béleljük ki sütőpapírral és egyenletesen nyomkodjuk bele.
Egy kis lábosban forraljunk vizet.
Dobjuk a csalánleveleket a lobogva forró vízbe, 30 másodpercre, majd szűrjük le és azonnal öblítsük át hideg vízzel.
Az egyik adag lecsöpögtetett kesut turmixoljuk krémesre.
A csalánból nyomkodjuk ki a felesleges vizet, adjuk a kesukrémhez a juharsziruppal, mandulatejjel, a citrom reszelt héjával és levével.
Az áfonyaréteget az előzőhöz hasonlóan készítjük.
Először krémesítjük a kesut.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése