A Pkhali egy hagyományos grúz étel, apróra vágott vagy darált zöldségekből, káposztából, padlizsánból, spenótból, babból, répából készül, darált dióval, ecettel és különféle fűszerekkel ízesítve. A pkhali összes változatának alapvető összetevője a darált dió, ez egyik változatból sem hiányozhat. Előételként tálalják, kenyérre kenve vagy mártogatósnak. Háromféle változatát készítettem el: céklával, spenóttal és fehérkáposztával.
Hozzávalók a céklás pkhalihoz:
1 közepes méretű cékla
75 g dió
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vörösborecet
1 kis csokor koriander
1 kis csokor petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a spenótos pkhalihoz:
225 g bébispenót
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor korianderlevél
70 g dió
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál balzsamecet
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a káposztás pkhalihoz:
350 g fehérkáposzta
100 g dió
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál görögszénamag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
Díszítéshez:
gránátalmamag
dió
A céklát héjastul feltesszük főni. Amikor megpuhult, levesszük a gázról, lehűtjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
Amíg fő turmixoljuk/daráljuk le a koriandert, a petrezselymet, a diót, a fokhagymát és a fűszereket.
A felkockázott céklát adjuk a diós pasztához és daráljuk annyira apróra, amennyire tudjuk.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni, borsozni.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni, borsozni.
Tálalás előtt legalább egy órán át hűtőszekrényben tároljuk. A grúzok szerint másnap mindig jobb!
A spenótoshoz forraljunk egy kis lábosban vizet. Amikor felforrt, dobjuk bele a spenótleveleket és 2 perc alatt főzzük puhára.
Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. A felesleges folyadék nyomkodjuk ki belőle.
Kóstoljuk meg és ha kész, tegyük ezt is hűtőbe.
Szűrjük le, hűtsük le. Daraboljuk fel, hogy könnyebb legyen ledarálni.
Az előzőekhez hasonlóan először a diókrémet készítsük el a fűszerekkel, aztán adjuk hozzá a káposztát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése