Ugrás a fő tartalomra

Pkhali, grúz zöldségpástétom céklával, spenóttal és fehérkáposztával

 A Pkhali egy hagyományos grúz étel, apróra vágott vagy darált zöldségekből, káposztából, padlizsánból, spenótból, babból, répából készül, darált dióval, ecettel és különféle fűszerekkel ízesítve. A pkhali összes változatának alapvető összetevője a darált dió, ez egyik változatból sem hiányozhat. Előételként tálalják, kenyérre kenve vagy mártogatósnak. Háromféle változatát készítettem el: céklával, spenóttal és fehérkáposztával.




Hozzávalók a céklás pkhalihoz:
1 közepes méretű cékla
75 g dió
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vörösborecet
1 kis csokor koriander
1 kis csokor petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a spenótos pkhalihoz:
225 g bébispenót
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor korianderlevél
70 g dió
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál balzsamecet
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a káposztás pkhalihoz:
350 g fehérkáposzta
100 g dió 
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál görögszénamag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors

Díszítéshez:
gránátalmamag
dió

A céklát héjastul feltesszük főni. Amikor megpuhult, levesszük a gázról, lehűtjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk.


Amíg fő turmixoljuk/daráljuk le a koriandert, a petrezselymet, a diót, a fokhagymát és a fűszereket.

A felkockázott céklát adjuk a diós pasztához és daráljuk annyira apróra, amennyire tudjuk.

Kóstoljuk meg, kell-e még sózni, borsozni.
Tálalás előtt legalább egy órán át hűtőszekrényben tároljuk. A grúzok szerint másnap mindig jobb!

A spenótoshoz forraljunk egy kis lábosban vizet. Amikor felforrt, dobjuk bele a spenótleveleket és 2 perc alatt főzzük puhára.

Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. A felesleges folyadék nyomkodjuk ki belőle.
Ismét daráljuk a diót a többi hozzávalóval finomra.

Adjuk hozzá a spenótot és daráljuk le ezt is.

Kóstoljuk meg és ha kész, tegyük ezt is hűtőbe.

A káposztát vágjuk nagyobb darabokra és sós vízben főzzük puhára.

Szűrjük le, hűtsük le. Daraboljuk fel, hogy könnyebb legyen ledarálni.
Az előzőekhez hasonlóan először a diókrémet készítsük el a fűszerekkel, aztán adjuk hozzá a káposztát.


Tálalás előtt formázzunk gombócokat a krémekből és díszítsük gránátalmamaggal, dióval.




Kenyeret vagy pitát kínáljunk mellé.




 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü