Túl vagyunk a tavaszi nap-éj egyenlőségen, így már a csillagászati tavasz is elérkezett, csak a jó idő várat még magára. Az udvaron már bontogatja szirmait egy-két korai nárcisz, én pedig az ebédet varázsoltam virágos mezővé. A cannelloni egy henger alakú lasagna, amelyet általában spenótos ricottával vagy darált marhahússal töltenek és bechamellel vagy paradicsommártással sütnek. Az én virágos cannellonim zöld része petrezselymes, a fehér tejszínes, a narancssárga pedig egy kevés fűszerpaprikából és kurkumából nyerte a színét. Tölteléknek négy fajta sajtot, vajon párolt póréhagymát és bechamelt használtam. Ugyan hosszadalmas az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult. Tésztagép nagyon hasznos, különben fárasztó lesz a sok nyújtás.
Hozzávalók a zöld tésztához:
2 tojás
200 g liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 nagy csokor petrezselyemlevél
+ kicsi virág alakú sütiszaggató
+ kicsi kerek szagató, pl. habnyomócső
+ 2 és 1/2 centi átmérőjű sodrófa
Hozzávalók a fehér tésztához:
200 g liszt
80 ml tejszín
60 ml tej
1/2 teáskanál só
Hozzávalók a narancs tésztához:
1 tojás
200 g liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál pirospaprika
A bechamelhez:
30 g vaj
30 g liszt
300 ml tej
frissen őrölt szerecsendió
reszelt citromhéj
2 evőkanálnyi petrezselyemzöld
1/2 teáskanál bors
1/2 teáskanál só
A töltelékhez:
1 evőkanál vaj
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 póréhagyma
40 g reszelt parmigiano reggiano sajt
40 g reszelt provolone dolce sajt
40 g reszelt pecorino romano sajt
200 g reszelt pizzamozarella
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
vaj a sütőtál kikenéséhez
Használjuk a tenyértövünk a formázáshoz. Dolgozzuk nagyjából 3 percig, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
Csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább fél órán át.
Ha túl kemény lenne a tészta, egy kis tejet adhatunk még hozzá, de csak apránként.
A narancs tésztához is turmixolhatjuk a tojást a fűszerekkel, úgy könnyebb lesz eldolgozni, de anélkül is működik.
Az elkészült fehér tésztát vágjuk négyfelé, így könnyebb lesz dolgozni vele.
Lisztezzük, ha ragadnak.
Ha túl hosszúak lettek, nyugodtan vágjuk félbe őket, hogy könnyebb legyen velük dolgozni.
Nedvesítsük be az ujjunkat, így a helyükre tudjuk tapasztani őket.
Amikor végeztünk, toljuk át 2-es fokozaton a tésztagépen, majd fordítsuk meg a tésztát és a másik irányból is ugyanezen a fokozaton toljuk keresztül.
Vágjuk a sütőtálunknál kicsit keskenyebbre a tésztát.
Vágjunk belőle 9 centi hosszú darabokat (ha 2 és 1/2 centi átmérőjű sodrófát használtunk, ellenkező esetben lazán tekerjünk tésztát a sodrófánk köré és úgy vágjuk el, hogy legyen legalább egy fél centi átfedés).
Amíg száradnak, készítsük el a tölteléket.
A bechamelhez egy kis lábosban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk 2 percig.
Adjunk hozzá először csak egy keveset a tejből, amivel simára tudjuk keverni, majd öntsük bele a maradékot is.
Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és keverjük el. Kóstoljuk meg kell-e sózni, borsozni.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olívaolajat.
Dolgozzuk bele a bechamelbe a reszelt parmigiano reggianoval, a provoloneval, a pecorinoval és a mozzarella felével.
Vajazzuk ki a sütőtálat.
Töltsük a tölteléket a cannellonikba, ha kellőképpen megszáradtak, akár állítva is meg tudjuk tölteni őket.
A sajttól a töltelék sűrű, érdemes ollóval elvágni, ha végeztünk egy cső töltésével.
180 fokos sütőben, 15- 20 perc alatt süssük készre. Amikor aranybarnára sült a sajt a tetején, készen van.
Tálalás előtt még megszórhatjuk friss petrezselyemlevéllel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése