Ugrás a fő tartalomra

Medvehagymás-sajtos (pull-apart) kenyér

 Még kapható/szedhető a medvehagyma, de azért nem árt igyekezni, ha valaki idén még nem evett. Idén egy pull-apart kenyeret töltöttem meg vele. Nehéz volna pontosan lefordítani, mivel a szétszedhető kenyér nem hangzik túl jól magyarul, de lényegében éppen arról van szó, hogy a kinyújtott tésztát darabokra vágva helyezzük a sütőformába, így a kisült kenyér könnyen rétegekre szedhető. A medvehagymás fűszervajjal és rengeteg sajttal töltve nem is kell rá már semmi, önmagában is laktató.





Hozzávalók a tésztához:
200 ml langyos víz
1 csomag instant élesztő
1 teáskanál méz
2 tojás
40 ml olívaolaj
450 g búzaliszt
1 teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:
1 csokor medvehagyma
150 g vaj
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
50 g parmezán sajt, reszelve
50 g Gouda, reszelve
1 mozzarellagolyó
40 g fenyőmag
+ kenyérsütő forma

Olvasszuk meg a vajat és turmixoljuk le vele a medvehagyma 3/4-ét, 1 teáskanál sóval, borssal.

Hagyjuk szobahőmérsékleten állni.

A maradék medvehagymát vágjuk nagyon apróra.

Vágjuk apró kockákra a mozzarellát.

Keverjük össze a langyos vizet az élesztővel és a mézzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig.

Adjuk hozzá a tojást, az olívaolajat, a sót és keverjük alaposan össze.

Tegyük bele a lisztet és három evőkanálnyit a felaprított medvehagymából.

Fakanállal dolgozzuk össze, hogy a liszt minden folyadékot felvegyen.

Fedje le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen 20 percig pihenni.
Ezután borítsuk gyúródeszkára és gyúrjuk sima tésztává. 

Ne használjunk hozzá plusz lisztet. Bármilyen ragacsosnak is tûnik a tészta, ha elég ideig gyúrjuk, össze fog állni.





Dagaszthatjuk géppel is.
Tegyük vissza a tálba, kenjük meg egy kis olajjal a tetejét, fedjük le és kelesszük meleg helyen 40 percet.


Béleljük ki a sütőformát sütőpapírral.
Miután megkelt, borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át és nyújtsuk vékony téglalappá.

A kinyújtott tésztát kenjük meg a medvehagymás vajjal.


Szórjuk meg a reszelt sajtokkal.

Tegyük a tetejére a felaprított mozarellát és a maradék medvehagymát.


Szórjuk rá a fenyőmagot is.

Vágjuk a tésztát keresztben 6 csíkra, majd hosszában vágjuk félbe.


Minden így kapott téglalapot hajtsunk félbe. 


Állítsuk fel a formánkat, így helyezzük bele a félbehajtott csíkokat, felváltva, egymás tetejére.




Amikor végeztünk, állítsuk a talpára a sütőformát és rendezgessük el a tésztadarabokat.

Fedjük le és hagyjuk még 20 percig kelni.

Közben melegítsük elő a sütőt 230 ° C-ra.
Süssük a kenyeret így 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 190 ° C-ra és 20 perc alatt süssük készre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü