Ugrás a fő tartalomra

Sült libacomb, párolt lilakáposztával, hagymás törtburgonyával

 “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
November 11-e van, Márton napja. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd a következő évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Erre a napra egy hagyományos recepttel készültem.



Hozzávalók a sült libacombhoz:
2 libacomb
2 evőkanál libazsír
1 alma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított majoránna
só, bors

Hozzávalók a párolt lilakáposztához:
1 fej lilakáposzta
4 evőkanál nádcukor
3 evőkanál libazsír
1 db vöröshagyma
1/4 bögre vörösborecet
1 db babérlevél
3 szem borókabogyó
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál só
1/2 teáskaná bors

Hozzávalók a burgonyához:
1 kg krumpli
1 vöröshagyma
4 ek zsír
só, bors

A libacombok bőrét a porcogó alatt két centivel körbe átvágjuk.
A porcogót és a bőrt lefejtjük a csontról.

Mindkét oldalon alaposan besózzuk a combokat és fél órát állni hagyjuk.

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A fokhagymát nem kell megpucolni, csak kicsit lapítsuk szét egy késsel.
Az almát negyedeljük és magozzuk ki.
Ha letelt a fél óra, törölgessük le a combokat és fektessük egy tepsibe, bőrös oldalukkal lefelé.

Tegyük melléjük a libazsírt, az almát és a fokhagymát.

Szórjuk meg borssal, majorannával.

Fedjük le sütőpapírral vagy fóliával és süssük kb. három órán át, úgy hogy óránként fordítsuk a másik oldalukra. 
Húsűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e, ha könnyen beleszalad, akkor vegyük le róla a fóliát, fordítsuk bőrrel felfelé és 200 fokon pirítsuk meg.

A káposzta külső leveleit és a torzsáját távolítsuk el.
Szeleteljük fel vékony csíkokra.

A vöröshagymát aprítsuk fel és a zsíron pároljuk meg.

Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, amíg felolvad, majd rakjuk a lábosba a káposztát.


Tegyük bele a fűszereket és öntsük rá az ecetet, valamint 200 ml vizet.

Keverjük össze és fedő alatt pároljuk puhára, körülbelül 50 perc alatt.
Időnként keverjük meg és ellenőrizzük, nem főtt-e el idő elött a leve. Ha igen, akkor egy kevéssel pótoljuk.


A meghámozott krumplit kockázzuk fel és sós vízben főzzük puhára.
A hagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk.

Serpenyőben forrósítsuk fel a zsírt és pirítsuk meg rajta a hagymát. 


Keverjük bele a leszűrt és lecsöpögtetett krumplit.

Sózzuk, borsozzuk, krumplinyomóval "durvára" törjük.

Tálaljuk a libacombokat az elkészült köretekkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü