“Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
November 11-e van, Márton napja. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd a következő évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Erre a napra egy hagyományos recepttel készültem.
November 11-e van, Márton napja. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd a következő évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Erre a napra egy hagyományos recepttel készültem.
Hozzávalók a sült libacombhoz:
2 libacomb
2 evőkanál libazsír
1 alma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított majoránna
só, bors
Hozzávalók a párolt lilakáposztához:
1 fej lilakáposzta
4 evőkanál nádcukor
3 evőkanál libazsír
1 db vöröshagyma
1/4 bögre vörösborecet
1 db babérlevél
3 szem borókabogyó
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál só
1/2 teáskaná bors
Hozzávalók a burgonyához:
1 kg krumpli
1 vöröshagyma
4 ek zsír
só, bors
A libacombok bőrét a porcogó alatt két centivel körbe átvágjuk.
A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A fokhagymát nem kell megpucolni, csak kicsit lapítsuk szét egy késsel.
Az almát negyedeljük és magozzuk ki.
Fedjük le sütőpapírral vagy fóliával és süssük kb. három órán át, úgy hogy óránként fordítsuk a másik oldalukra.
Húsűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e, ha könnyen beleszalad, akkor vegyük le róla a fóliát, fordítsuk bőrrel felfelé és 200 fokon pirítsuk meg.
A káposzta külső leveleit és a torzsáját távolítsuk el.
Keverjük össze és fedő alatt pároljuk puhára, körülbelül 50 perc alatt.
Időnként keverjük meg és ellenőrizzük, nem főtt-e el idő elött a leve. Ha igen, akkor egy kevéssel pótoljuk.
A meghámozott krumplit kockázzuk fel és sós vízben főzzük puhára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése