Lassacskán beköszönt a tél, elmúltak a kellemes, napos délelőttök, helyette igencsak csípős az idő, köd van. Ilyenkor jobban esnek a tartalmas ételek. Omlós marhahús, roppanós árpagyönggyel és egy testes vörösbor. Nem kell drágát venni belőle, de a nagyon olcsó verziókat kerüljük el. Amit nem innánk meg szívesen, az az ételünkben sem fog jól esni.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 sárgarépa
2-3 szárzeller szál
600 g pörköltnek való marhahús, kockákra vágva
2-3 evőkanál zsír
só, bors
1/3 bögre liszt
3 evőkanál paradicsomszósz
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 bögre száraz vörösbor
4 bögre marhahúsleves
3/4 bögre árpa
1 csokor friss petrezselyem
Pucoljuk meg és vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát.
Kockázzuk fel a répát és a zellert, nem kell apróra.
Kockázzuk fel a répát és a zellert, nem kell apróra.
A lisztet keverjük össze sóval, borssal.
Tegyük a marhahúst egy tálba, forgassuk meg a lisztes keverékben, úgy, hogy mindenhol befedje a húskockákat.
Egy közepes hőmérsékletre előmelegített lábosba tegyünk egy evőkanálnyit a zsírból.
Tegyük a marhahúst egy tálba, forgassuk meg a lisztes keverékben, úgy, hogy mindenhol befedje a húskockákat.
Egy közepes hőmérsékletre előmelegített lábosba tegyünk egy evőkanálnyit a zsírból.
Pirítsuk körbe a marhahúskockákat oldalanként 2-2 percig.
Ne egyszerre pirítsuk az összes húst, két három adagban dolgozzunk, hogy ne érjenek össze, különben párolódnak pirulás helyett.
Ami elkészült, tegyük félre egy tálba.
Az újabb adag sütése előtt tegyünk még zsírt a lábosba.
Miután az összessel elkészültünk, ugyanebben a lábosban kevergetve főzzük egy percig a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, a paradicsomszószt, kakukkfüvet és a vörösbort, sózzuk.
Egy fakanál segítségével kaparjuk fel az edény aljára tapadt, odapirult részeket.
Tegyük vissza a húst a lábosba, majd adjuk hozzá a marhahúsleves alapot és az árpát.
Tegyük vissza a húst a lábosba, majd adjuk hozzá a marhahúsleves alapot és az árpát.
Keverjük össze és forraljuk fel.
Amikor forr, vegyük vissza alacsony lángra és főzzük további 45-55 percig.
Amikor forr, vegyük vissza alacsony lángra és főzzük további 45-55 percig.
Ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús, kell-e még sózni.
Vegyük le a tűzhelyről és szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
Vegyük le a tűzhelyről és szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése