Ugrás a fő tartalomra

Céklaburger avokádókrémmel, tönkölyzsemlében

Nem is gondoltam volna, hogy mekkora sikert aratnak majd a vegaburgerek, amikor az első, csicseriborsós verziót készítettem. Azóta már babból és kelkáposztából is készült, ezúttal pedig a céklára került a sor. A cékla antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ugyan sokan nem kedvelik a földes íze miatt, viszont a fűszereknek köszönhetően, ebben a verzióban ezt senki nem fogja érezni. A quinoa kiváló minőségű fehérjék forrása, de olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint a mangán, a magnézium és a cink. Az édesburgonya az egyik leggazdagabb béta-karotin forrás, amelyet sejtjeink A-vitaminná alakítanak. Az avokádó pedig igazi "szuperétel". Minden rendelkezésre áll tehát ebben a burgerben, hogy felkészüljünk a télre. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Aki nem hiszi, próbálja ki!




Hozzávalók a céklapogácsához:
3 közepes méretű cékla
1/2 bögre quinoa
1 evőkanál olívaolaj
1 tojás
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál lenmag
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál chilipehely
1 teáskanál só

Az avokádókrémhez:
1 érett avokádó
2 evőkanál lime lé
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1/4 teáskanál só
frissen őrölt bors

Az édesburgonyához:
2 édesburgonya 
1 evőkanál kukoricaliszt
olaj a sütéshez

A tönkölyzsemléhez:
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g fehér kenyérliszt
3/4 teáskanál só
1 teáskanál száraz élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 tojás
100 ml langyos tej
70 ml víz
1 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
szemes mák és tökmag a zsemle tetejére

A céklát fóliába csonagoljuk és 175 fokos sütőben 30 perc alatt puhára sütjük, hústűvel ellenőrizzük, hogy valóban megpuhult-e, mielőtt kicsomagoljuk.
Vegyük ki a sütőből és tegyük félre kihűlni.
A quinoát áztassuk be 15 percre, majd szűrőbe téve mossuk át folyó víz alatt.
Egy bögre vízzel és egy fél teáskanál sóval tegyük fel főni. Miután felforrt, csökkentsük alatta a hőt és főzzük 15 perc alatt készre. Időnként keverjük meg.
Akkor van lész, ha minden folyadékot magába szívott. Zárjuk le alatta a gázt és villával lazítsuk fel.
Reszeljük le a kihúlt céklát nagy lyukú reszelőn. Csepegtessük le.
Tegyük a céklát egy nagy tálba, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük össze.
Ha az állaga túl laza, tegyünk még bele zsemlemorzsát.
Formáljunk pogácsákat belőle. Én kicsi burgereket készítettem, így hat darab lett belőle, de lehet négy nagyot is. 
Mousse formát használtam a formázáshoz, de csinálhatjuk a kezünkkel is. Tegyük az elkészült pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
175 fokra előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd fordítsuk meg őket és süssük újabb 15 percig.
Közben az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk vékony hasábokra.
Forgassuk meg a kukoricalisztben és forró olajban süssük aranybarnára.
Az avokádót kaparjuk ki a héjából egy tálba és villával törjük össze.
Keverjük hozzá a többi hozzávalót. 
Vágjuk félbe a zsemlét, pirítsuk meg mindkét felét.
Tegyünk salátát az aljára, erre helyezzük a céklapogácsát.
Utaná avokádószószt, majd a sült édesburgonyát.
Tegyük rá a kalapját és már készen is vagyunk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü