Nem is gondoltam volna, hogy mekkora sikert aratnak majd a vegaburgerek, amikor az első, csicseriborsós verziót készítettem. Azóta már babból és kelkáposztából is készült, ezúttal pedig a céklára került a sor. A cékla antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ugyan sokan nem kedvelik a földes íze miatt, viszont a fűszereknek köszönhetően, ebben a verzióban ezt senki nem fogja érezni. A quinoa kiváló minőségű fehérjék forrása, de olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint a mangán, a magnézium és a cink. Az édesburgonya az egyik leggazdagabb béta-karotin forrás, amelyet sejtjeink A-vitaminná alakítanak. Az avokádó pedig igazi "szuperétel". Minden rendelkezésre áll tehát ebben a burgerben, hogy felkészüljünk a télre. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Aki nem hiszi, próbálja ki!
Hozzávalók a céklapogácsához:
3 közepes méretű cékla
1/2 bögre quinoa
1 evőkanál olívaolaj
1 tojás
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
3 közepes méretű cékla
1/2 bögre quinoa
1 evőkanál olívaolaj
1 tojás
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál lenmag
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál chilipehely
1 teáskanál só
1 evőkanál lenmag
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál chilipehely
1 teáskanál só
Az avokádókrémhez:
1 érett avokádó
2 evőkanál lime lé
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1/4 teáskanál só
frissen őrölt bors
Az édesburgonyához:
2 édesburgonya
1 evőkanál kukoricaliszt
olaj a sütéshez
A tönkölyzsemléhez:
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g fehér kenyérliszt
3/4 teáskanál só
1 teáskanál száraz élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 tojás
100 ml langyos tej
70 ml víz
1 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
szemes mák és tökmag a zsemle tetejére
A céklát fóliába csonagoljuk és 175 fokos sütőben 30 perc alatt puhára sütjük, hústűvel ellenőrizzük, hogy valóban megpuhult-e, mielőtt kicsomagoljuk.
Vegyük ki a sütőből és tegyük félre kihűlni.
A quinoát áztassuk be 15 percre, majd szűrőbe téve mossuk át folyó víz alatt.
Egy bögre vízzel és egy fél teáskanál sóval tegyük fel főni. Miután felforrt, csökkentsük alatta a hőt és főzzük 15 perc alatt készre. Időnként keverjük meg.
Akkor van lész, ha minden folyadékot magába szívott. Zárjuk le alatta a gázt és villával lazítsuk fel.
Reszeljük le a kihúlt céklát nagy lyukú reszelőn. Csepegtessük le.
Tegyük a céklát egy nagy tálba, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük össze.
Ha az állaga túl laza, tegyünk még bele zsemlemorzsát.
Formáljunk pogácsákat belőle. Én kicsi burgereket készítettem, így hat darab lett belőle, de lehet négy nagyot is.
Mousse formát használtam a formázáshoz, de csinálhatjuk a kezünkkel is. Tegyük az elkészült pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
175 fokra előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd fordítsuk meg őket és süssük újabb 15 percig.
Közben az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk vékony hasábokra.
Forgassuk meg a kukoricalisztben és forró olajban süssük aranybarnára.
Az avokádót kaparjuk ki a héjából egy tálba és villával törjük össze.
Keverjük hozzá a többi hozzávalót.
Vágjuk félbe a zsemlét, pirítsuk meg mindkét felét.
Tegyünk salátát az aljára, erre helyezzük a céklapogácsát.
Utaná avokádószószt, majd a sült édesburgonyát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése