Ugrás a fő tartalomra

Couronne Bordelaise - bordeaux -i parasztkenyér, kovászkészítéssel

Közkívánatra, kovászos kenyér! Nem csak a kenyérkészítésről lesz szó, de a kovászról is. Jó tudni, hogy kovásszal sütni jóval több időt vesz igénybe, mint élesztővel, mivel a hűtőből kivéve legalább kétszer meg kell etetni, mielőtt nekikezdünk a kenyérnek. A legtöbb receptet, amit eddig használtam egy éjszakán át kell pihentetni a hűtőben, így a kenyérsütés is két napot vesz igénybe. Nem csak azért választottam ezt a francia parasztkenyeret, mert igen dekoratív, hanem, mert sokkal hamarabb elkészül és szerintem ez az egyik legegyszerűbb változat azok közül, amiket én kipróbáltam. Nem muszáj persze követni a klasszikus Bordeaux-i koronát, készíthetünk sima gyűrű formát is, de meglátjátok majd, mennyire egyszerű már ez, ha túl vagyunk a kovászon.




Hozzávalók a kovászhoz:
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g langyos víz (ha csapvizet használunk, érdemes egy kancsóba kitölteni és pár órát állni hagyni, mielőtt felhasználjuk)

Az etetéshez:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g kenyérliszt

Az anyakovászhoz:
25 g az elkészült kovászból 
100 g teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt
70 g víz

Összekeverjük az 50 g rozslisztet az 50 g vízzel. Akkora üveget használjunk, amibe legalább a kétszeres mennyiség beleférne. Tegyük rá az üveg tetejét fordítva, semmiképpen ne zárjuk le!
Hagyjuk állni szobahőmérsékleten 24 órán keresztül.

Ha a második nap még nem látunk túl sok aktivitást, nem kell megijedni, ha nincs elég meleg, kicsit tovább tart.

Itt az ideje az első etetésnek.
Vegyünk elő tiszta edényt és mérjünk bele 50 g-ot a kovászkezdeményből.
Adjunk hozzá 50 g friss vizet, 25 g teljes kiőrlésű búzalisztet és 25 g kenyérlisztet.
Keverjük össze, lazán fedjük le és ismét pihentessük 24 órát. 
Az üvegben maradt kovászt ki lehet dobni, az edényt pedig tisztára kell mosni, mert holnap kelleni fog. 
Az elkövetkezendő 6-8 napban ugyanígy fogjuk etetgetni.
A harmadik nap már remélhetőleg megjelennek a buborékok.

Láthatóan egyre aktívabb.

A negyedik nap reggelén látható az üvegen, hogy az éjjel már több, mint duplájára nőtt.

Amikor a kovászunk nagyjából 4-6 óra alatt a 2-3-szorosára nő, akkor gyakorlatilag elkészült.


Ebből készthetünk már anyakovászt. 
Amihez a hozzávalókat ugyanúgy összekeverjük és tiszta edénybe tesszük, ahogy eddig, csak most más arányokkal dolgozunk.
Ha kenyeret sütünk, a szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékot a hűtőben, lefedve tároljuk és heti 1-2 alkalommal etetjük.
Azt, hogy a kovászunk kellőképpen készenáll-e a dagasztásra, több dolog is jelzi. Egyrészt a térfogata a 2-3-szorosára nőtt, stabilan tetőzik, másrészt, ha egy kis darabot kiveszünk belőle és vízbe tesszük, 
lebeg, nem süllyed le.

És akkor most jöjjön a kenyér!

Hozzávalók az aktív kovászhoz:
100 g anyakovász
60 g langyos víz
50 g kenyérliszt
50 g tejles kiörlésű búzaliszt

Frissítéshez:
150 g az aktív kovászból
85 g langyos víz
75 g kenyérliszt
75 g tejles kiörlésű búzaliszt

A kenyérhez:
265 g langyos víz
275 g frissített kovász
11 g só
250 g kenyérliszt
80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
olaj kenéshez
Gyűrű formájű kelesztőkosár vagy egy 20 centi átmérőjű kuglófforma és egy tiszta konyharuha
kukoricaliszt
kenyér -vagy pizzasütő kő

Keverjük össze az aktív kovász hozzávalóit. Robotgép gyúrúpálcájával kb. 6 percig, alacsony fokozaton dagasszuk.


Takarjuk le fóliával, aminek szúrjunk egy lyukat a közepébe. Szobahőmérsékleten 6-8 órán át pihentessük.

Vegyünk ki belőle 150 g-ot és a többi hozzávalóval együtt dagasszuk ismét 6 percig. Fedjük le ugyanúgy, mint az előzőt és pihentessük 2 órán át.
Lisztezzük alaposan be a kukoricaliszttel a kosarunkat vagy terítsük a konyharuhát a kuglófformába és ezt lisztezzük. Tegyük félre.
A kenyér hozzávalóit tegyük tálba, vegyük ki a kovászból is a szükséges mennyiséget.
A maradékot tegyük hűtőbe.
Gyúrjuk robotgéppel alacsony fokozaton 12 percig, majd növeljük közepesre a sebességet és újabb 3 percet dagasszuk így.

Fedjük le a tésztát és meleg helyen pihentessük egy órán át, majd borítsuk lisztezett felületre.

Kezünkkel nyújtsuk kissé szét, majd hajtsuk középre két oldalát.

Ezután hajtsuk be a két szélet is középre.

Hajtással lefelé tegyük vissza a tálba és újabb egy órán át pihentessük.

Azután az előzőekhez hasonlóan hajtogassuk meg. Ekkor már látszik, hogy egyre jobban tartja a formáját, nem lapul úgy szét.

Újabb egy óra pihentetés után, borítsuk ismét lisztezett felületre a tésztát és vágjunk 95 gramos darabokat belőle. Az utolsó valószínűleg kicsit nagyobb lesz.
Mindegyikből formázzunk gombócot.
A nagyobbat nyújtsuk ki vékonyan és fektessük a kört a kuglófforma közepére úgy, hogy a szélek leérjenek a forma aljára.

Ha túl nagy ehhez a kúp, akkor vágjuk be a tésztát középen és engedjük így lecsúszni az oldalán.

Kenjük be olajjal.

Helyezzük rá a gombócokat, körbe.

Hajtsuk a gombócokra a forma közepén lévő tésztát.


Takarjuk le és kelesszük két órán át. közben melegítsük elő a sütőt.
A sütőt 290 fokra (vagy ha ennél csak kevesebbet tud, akkor mindenképp a maximumra) melegítsük elő, úgy, hogy a kenyér -vagy pizzasütő kő is legyen benn.
Tegyünk egy tepsit a sütő aljába, ebbe öntsünk majd vizet, hogy gőz legyen, amikor elkezdjük sütni a kenyeret.
Ha megkelt a kenyér, borítsuk sütőpapírral fedett lapátra vagy tepsire, amiről be tudjuk könnyen csúsztatni a sütőbe.


Öntsünk vizet a tepsibe és süssük így a kenyeret 5 percig, majd csökkentsük a hőt 230 fokra és süssük aranybarnára 30 perc alatt.
Rácsra téve hűtsük ki, mielőtt felszeletelnénk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü