Ugyan még szinte nyári meleg van, de ahogy napról napra korábban sötétedik, bizonyosak lehetünk benne, hogy már beköszöntött az ősz. A kertekben az almafák már megérlelték piros gyümölcseiket. Ebben a sajttortában két szerepet is kapott a szeptember királynője: almakompót lapul a földimogyorós piskóta felett és almazselé a torta tetején.
Hozzávalók a piskótához:
20 cm-es formában sütve (10-12 szelet)
2 tojás
35 g cukor
70 g sótlan földimogyoró
1 evőkanál (10 g) liszt
1 evőkanál (15 g) vaj, megolvasztva
2 tojás
35 g cukor
70 g sótlan földimogyoró
1 evőkanál (10 g) liszt
1 evőkanál (15 g) vaj, megolvasztva
Az almakompóthoz:
3 közepes alma, (kb. 210 hámozva)
1 evőkanál cukor
2 teáskanál citromlé
Mogyorós krokanthoz:
75 g földimogyoró
75 g cukor
egy kis só
A sajttortához:
300 ml habtejszín
500 g mascarpone
100 g porcukor
60 g tejföl
2 teáskanál citromlé
1 teáskanál vanília kivonat
Az almazseléhez:
2 teáskanál zselatin
4 közepes alma (kb. 300 g hámozva)
1 evőkanál cukor
2 teáskanál citromlé
A habcsókokhoz:
2 tojásfehérje
150 g cukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A mogyorókrokanthoz tegyük a cukrot egy kis serpenyőbe és lassú tűzön olvasszuk meg és kevergessük, amíg karamellizálódik.
Amikor az összes cukor feloldódott, tegyük az egész mogyorókat a serpenyőbe és forgassuk meg a karamellben.
Készítsük elő a süteményt az összeállításra.
A piskótát tegyük tálra, fogjuk körbe tortakarikával vagy tegyük vissza a formába, amiben sült.
Hogy szebb legyen az oldala érdemes vastag fóliával körbevenni a gyűrűn belül a piskótát.
A mogyorókrokantból tegyünk félre egy keveset a torta tetejére, a maradékot szórjuk a mascarponés krém tetejére.
Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a zselét.
Legalább 6 órán át legyen hőtőben!
A habcsókokhoz a tojásfehérjét magas fokozaton kezdjük felverni.
A sütőt 110 fokra melegytsük elő.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése