Az ajvár sült paprikából és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele, esetleg levesek alapjának használják. A második világháború után Jugoszláviában népszerű köretnek számított, napjainkban pedig egész Délkelet-Európában ismerik. Szerbiában a paradicsomot és padlizsánt is tartalmazó változatát pindjurnak, Macedoniában a zöld paprikával és az oregánóval készített változatát pedig malidzanónak nevezik. A recept 1 jól megtermett üvegnyi ajvar leírásást tartalmazza, de érdemes többet készíteni, mert steril üvegekben hosszú ideig eláll.
Hozzávalók:
1 kg kápia paprika
1 közepes padlizsán
4-5 közepes gerezd fokhagyma
1/4 bögre napraforgóolaj
1 evőkanál fehérbor ecet
1 teáskanál só
Frissen őrölt fekete bors
chili ízlés szerint, ki is hagyható, ha egyáltalán nem szeretnénk csípőset
Faszenes grillen süssük körüs-körül feketére a paprikákat. Nem kell félni, hogy megég és keserű lesz, mert ez segít egy az egyben lehúzni a héját. A padlizsánt ugyanígy süssük puhára.
Egy mély serpenyőben vagy lábosban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit.
Sózzuk, borsozzuk, mehet bele az ecet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése