Évekkel ezelőtt, Strasbourgban ettem előszöl Steak tartare-t, amiről akkor még azt gondoltam, hogy nem más, mint az itthon ismert tatár beefsteak. Bár maga a tartár nyers marhahúsból (vagy lóhúsból készült húsétel), de ezenkívül nem sokban hasonlított az itthon ismerthez. Általában hagymával, kapribogyóval, borssal, Worcestershire szósszal és más ízesítőkkel tálalják, amelyeket gyakran külön adnak mellé. A nyers tojássárgáját nem keverik bele, hanem a felszolgálásnál a fogás tetejére helyezik. A legfontosabb különbség, hogy valóban bélszínből készül, ami annyira puha, omlós része a marhának, hogy nem szükséges ledarálni. Apró csíkokra vagy darabokra vágják, így egy sokkal élvezetesebb textúrájú étel keletkezik belőle, ami egy egészen különleges élmény a megszokott krémes állag helyett. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, aki szereti a tatár beefsteaket.
Hozzávalók:
300 g marhabélszín
30 g mogyoróhagyma
40 g kicsi sózott kapribogyó
40 g kapros savanyúuborka
2 evőkanál magos Dijon mustár
2 evőkanál paradicsomszósz
4 teáskanál brandy
2 teáskanál Worcestershire szósz
6 szardella filé
só, bors
Tálaláshoz:
4 tojássárgája
Tabasco, ízlés szerint
10-12 szelet ciabatta
vaj
petrezselyemlevél
lilahagyma, apróra vágva
durva szemű só
chili
parmezánsajt
A marhahúst sokkal könnyebb felvágni, ha egy kis időre fagyasztószekrénybe tesszük. Olyan apróra vágjuk, amilyen apróra tudjuk.
Kenyérszeleteket megvajazzuk, mindkét oldalukon serpenyőben mepirítjuk.
Kínáljunk hozzá hagymát, uborkát. Petrezselyemlevelet, chilit adjunk mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése