Ugrás a fő tartalomra

Steak tartare - francia tatár beefsteak

Évekkel ezelőtt, Strasbourgban ettem előszöl Steak tartare-t, amiről akkor még azt gondoltam, hogy nem más, mint az itthon ismert tatár beefsteak. Bár maga a tartár nyers marhahúsból (vagy lóhúsból készült húsétel), de ezenkívül nem sokban hasonlított az itthon ismerthez. Általában hagymával, kapribogyóval, borssal, Worcestershire szósszal és más ízesítőkkel tálalják, amelyeket gyakran külön adnak mellé. A nyers tojássárgáját nem keverik bele, hanem a felszolgálásnál a fogás tetejére helyezik. A legfontosabb különbség, hogy valóban bélszínből készül, ami annyira puha, omlós része a marhának, hogy nem szükséges ledarálni. Apró csíkokra vagy darabokra vágják, így egy sokkal élvezetesebb textúrájú étel keletkezik belőle, ami egy egészen különleges élmény a megszokott krémes állag helyett. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, aki szereti a tatár beefsteaket.




Hozzávalók:
300 g marhabélszín
30 g mogyoróhagyma
40 g kicsi sózott kapribogyó
40 g kapros savanyúuborka
2 evőkanál magos Dijon mustár
2 evőkanál paradicsomszósz
4 teáskanál brandy
2 teáskanál Worcestershire szósz
6 szardella filé
só, bors

Tálaláshoz:
4 tojássárgája
Tabasco, ízlés szerint
10-12 szelet ciabatta
vaj
petrezselyemlevél
lilahagyma, apróra vágva
durva szemű só
chili
parmezánsajt

A marhahúst sokkal könnyebb felvágni, ha egy kis időre fagyasztószekrénybe tesszük. Olyan apróra vágjuk, amilyen apróra tudjuk.

Felkockázzuk a hagymát, a kaprit, az uborkát és a szardellát is.


Belekeverjük a feldarabolt húsba a többi hozzávalóval együtt.



Alaposan összeforgatjuk, megkóstoljuk, kell-e még sózni borsozni.

Kenyérszeleteket megvajazzuk, mindkét oldalukon serpenyőben mepirítjuk.
A húst formába nyomva tálaljuk, minden adag tetjére egy-egy tojássárgát teszünk.

Tegyünk mellés pirított kenyeret.

Kínáljunk hozzá hagymát, uborkát. Petrezselyemlevelet, chilit adjunk mellé.
Reszeljünk rá parmezánt.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a...

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez ...

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázv...