Egy dekoratív meggyes-csokoládés tortát hoztam nektek. A brownie alapra étcsokoládémousse került. Erre rummal flambírozott meggyszemek, amit meggyből készült mousse követett. A tetején a fehércsokoládés mousse pedig tárkonnyal lett megízesítve, ami remekül passzol a savanykás bogyók mellé. A különböző textúrájú rétegek igazán különlegessé teszik a tortát, de tartsuk szem előtt, hogy időt kell hagyni közöttük, hogy mindegyik kellőképp lehűljön.
Hozzávalók a brownie-alaphoz:
200 g étcsokoládé
100 g vaj
100 g cukor
4 tojás
1 evőkanál liszt
1/2 teáskanál só
Hozzávalók a csokoládémoussehoz:
1 teáskanál (4 g) zselatinpor
1 evőkanál hideg víz
150 g csokoládé
280 g habtejszín
Hozzávalók a flambírozott meggyhez:
450 g kimagozott meggy
1/2 evőkanál (7 ml) olívaolaj
3 evőkanál (50 g) sötét rum
3 evőkanál (40 g) agavészirup
2 evőkanál (25 g) cukor
2 teáskanál (10 g) burgonyakeményítő
1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a meggymoussehoz:
3 teáskanál (12 g) zselatinpor
2 evőkanál hideg víz
250 g kimagozott meggy
50 g porcukor
1 citrom leve
300 ml habtejszín
Hozzávalók a tárkonyos fehércsokimoussehoz:
1 1/2 teáskanál (6 g) zselatinpor
120 g fehércsokoládé
400 g habtejszín
30 g friss tárkonylevél, apróra vágva
1 evőkanál rum
+ pár szem meggy díszítésnek
A fehércsokis réteggel kezdünk, mert annak legalább 6 órát kell hűlnie.
Keverjük bele a a feloldott zselatint, a rumot és jó alaposan keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk ki egy 20 cm-es tortaformát.
A csokimousshoz keverjük el a vízben a zselatint.
A tejszínből 120 grammot melegítsünk forráspontog, keverjük bele a csokoládét, majd a feloldott zselatint.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Verjük fel keményre a maradék tejszínt.
Töltsük a mousse-t a kihűlt browniera.
Ha a csokimousse már kissé megkötött és a meggytöltet is lehűlt, a felét kanalazzuk a mousse tetejére, a szélén hagyjunk legalább egy centit szabadon.
Oldjuk fel a vízben a zselatint, majd mikróban forrósítsuk fel fél perc alatt.
Keverjük a meggyturmixhoz.
Hűtsük a tortát legalább 4 órán át.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése