Ugrás a fő tartalomra

Sertésszűz spárgával és tejszínes mártással

Szereted a spárgát? Akkor ez a klasszikus recept nem maradhat ki a spárgaszezonban! Nagyon gyorsan elkészül, vacsorára is kiváló választás lehet. A mártás és a spárga elkészíthető előre is, de a hús frissen a legfinomabb.




Hozzávalók a mártáshoz:
1 fél vöröshagyma
15 g paradicsompüré
15 g vaj
15 g liszt
200 g víz
100 g tejszín
1/2 teáskanál édes pirospaprika
1 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál só
1 csipet bors

Hozzávalók a húshoz:
1 egész sertésszűz 
2 evőkanál olaj
só, bors, rózsabors

Hozzávalók a spárgához:
500 g fehér spárga
1 teáskanál vaj
csipet cukor
csipet só

+ 400 g apró szemű újburgonya 

A burgonyát héjastól puhára főzzük, majd meghámozzuk.
A spárgát meghámozzuk, a fás alját letördeljük.

Egy nagy lábosban felforralunk annyi vízet, ami bőven ellepi majd a spárgát.
Beletesszük a vajat, a cukrot és a sót, majd a spárgákat.
15 perc alatt puhára főzzük, lecsöpögtetjük.

A mártáshoz vágjuk apróra a hagymát, a vajon pároljuk meg.

Adjuk hozzá a lisztet, a pirospaprikát. 

1 percig kevergessük, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk.


Adjuk hozzá a paradicsomot és a szójaszószt.

Főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni, ekkor passzírozzuk át vagy turmixoljuk le.

Adjuk hozzá a tejszínt és főzzük sűrűre a mártást.


A sertést körös-körül alaposan besózzuk, borsozzuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A két evőkanál olajat felhevítjük egy serpenyőben és minden oldalán aranybarnára sütjük a húst.
Oldalanként 3-5 percig.


Amikor végeztünk a pirítással, betesszük az előmelegített sütőbe és ott sütjük készre 10-15 perc alatt.
Vegyük ki a sütőből, de pihentessük 10 percet, mielőtt felszeleteljük.
Tálaljuk a mártással, spárgával, burgonyával.
Szórjuk meg rózsaborssal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü