Ugrás a fő tartalomra

Kolibri torta

Idén, rendhagyó módon itthon töltöttem a születésnapomat. Ezt kihasználtam arra, hogy kipróbáljak egy már igen régóta elmentett tortareceptet. Valamikor olvastam egy cikket arról, melyek voltak a legnépszerűbb torták adott években Amerikában, majdnem száz évre visszamenőleg. Itt hallottam először a kolibri tortáról, mely nem csak a születési évemben, de egészen 1978-1983-ig vezette a slágerlistát. Tésztája banánt, ananász és pekándiót rejt, fahéjjal fűszerezve. Mascarponéval rétegezve. Állagra leginkább a répatortára hasonlít, íze a trópusokat idézi.




Hozzávalók a tortához:
3 bögre liszt
1 bögre cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
3 nagy tojás
1 1/4 csésze növényi olaj
2 teáskanál vanília kivonat
225 g friss ananász (vagy Dole konzerv, de minden más konzerv ananász cukrozott, ezeket semmiképp, ne tegyük bele, mert teljesen már lesz tőle a torta!)
2 bögre érett banán, villával összetörve, körülbelül 4-5 banán
2 bögre (250 g) apróra vágott pekándió (fele a tortába, fele díszítésnek)

A töltelékhez:
450 g mascarpone, szobahőmérsékletű
175 g vaj, szobahőmérsékletű
300 g porcukor
1/2 bögre ananászlé
2 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál só

+ ananász a díszítéshez

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, kivajazunk egy vagy két 20-22 centis tortaformát. 
A tojást az olajjal, a cukorral és a vaníliával keverjük el.


Adjuk hozzá az összetört ananászt, a banánt és egy bögrényi pekándiót.




Szitáljuk bele a lisztet, sót, fahéjat, sütőport, majd lapáttal forgassuk össze.

Csak addig keverjük, amíg minden szépen elegyedik, de ne keverjük túl!

Osszuk el a két előkészített tortaformában.

Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. 
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk lehűlni, mielőtt a krémet beletöltjük.

A krémhez keverjük simára a krémsajtot és a vajat magas fokozaton, amíg habos nem lesz.


Alacsony fokozaton, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, az ananászlevet és a sót.

Amikor minden elkeveredett, magas fokozaton verjük 2 percig, amíg habos és krémes nem lesz.

A tortát vágjuk 3 vagy 4 lapra, kenjünk Körülbelül fél centi vastagon mascarponés krémet a lapok közé.



A maradék krémmel kívülről vonjuk be a tortát.

A maradék pekándióval szórjuk körbe.

Az ananászvirágokhoz vágjuk le az ananász kalapját, alját és a héját.

Vágjuk ki késsel a "szemeket".

Szeleteljük vékonyra.

A szeleteket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.

100 fokos sütőben 2*40 pecet süssük, közben egyszer forgassuk meg őket.
Hűtsük muffinformában vagy poharkban, így szép kehelyformájú lesz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü