Idén, rendhagyó módon itthon töltöttem a születésnapomat. Ezt kihasználtam arra, hogy kipróbáljak egy már igen régóta elmentett tortareceptet. Valamikor olvastam egy cikket arról, melyek voltak a legnépszerűbb torták adott években Amerikában, majdnem száz évre visszamenőleg. Itt hallottam először a kolibri tortáról, mely nem csak a születési évemben, de egészen 1978-1983-ig vezette a slágerlistát. Tésztája banánt, ananász és pekándiót rejt, fahéjjal fűszerezve. Mascarponéval rétegezve. Állagra leginkább a répatortára hasonlít, íze a trópusokat idézi.
Hozzávalók a tortához:
3 bögre liszt
1 bögre cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
3 nagy tojás
1 1/4 csésze növényi olaj
2 teáskanál vanília kivonat
225 g friss ananász (vagy Dole konzerv, de minden más konzerv ananász cukrozott, ezeket semmiképp, ne tegyük bele, mert teljesen már lesz tőle a torta!)
2 bögre érett banán, villával összetörve, körülbelül 4-5 banán
2 bögre (250 g) apróra vágott pekándió (fele a tortába, fele díszítésnek)
A töltelékhez:
450 g mascarpone, szobahőmérsékletű
175 g vaj, szobahőmérsékletű
300 g porcukor
1/2 bögre ananászlé
2 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál só
+ ananász a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, kivajazunk egy vagy két 20-22 centis tortaformát.
Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.
A tortát vágjuk 3 vagy 4 lapra, kenjünk Körülbelül fél centi vastagon mascarponés krémet a lapok közé.
100 fokos sütőben 2*40 pecet süssük, közben egyszer forgassuk meg őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése