Ugrás a fő tartalomra

Halburger fokhagymás majonézzel, szalmaburgonyával

Ezt a halburgert bárki el tudja készíteni otthon, nem kell hozzá sok konyhai rutin. Olyan hamburgerzsemlét választottam hozzá, amit nem kell dagasztani. A hozzávalókat egyszerűen fakanállal összekeverjük és egy éjszakát a hűtőben kelesztjük. A halat kirántjuk, a majonézhez mindössze egy kis citromlevet és friss fokhagymát kell keverni. Ezek után már csak némi salátalevél és a sült krumpli kell.



Hozzávalók a zsemlékhez:
4 bögre (510 g) kenyérliszt
2 teáskanál (8 g) só
2 teáskanál (8 g) szárított élesztő vagy 25 g friss
2 evőkanál (28 g) cukor
1 1/3 bögre (300 g) langyos víz
1 tojás
1/3 bögre (80 g) tej
4 evőkanál (60 g) vaj
+1 tojás kissé felverve a kenéshez

A halhoz:
400 g fehér húsú halfilé
50 g liszt
2 tojás
150 g zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A fokhagymás majonézhez:
100 ml majonéz
1 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma, zúzva
csipet só

Tálaláshoz:
3 közepes méretű burgonya
fejessaláta

A zsemlékhez az élesztőt elkeverjük a cukorral és a vízzel, állni hagyjuk 10 percet.

A tejet forraljuk fel, tegyük bele a vajat, kevergessük, amíg el nem olvad.

Hagyjuk langyosra hűlni majd keverjük a felfutott élesztőhöz.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük simára.


Szitáljuk bele a lisztet, a sót.

Fakanállal dolgozzuk össze.


Fóliával fedjük le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára vagy 4-6 órára.

A kelesztési idő elteltével vegyük ki a hűtőből. Gyúrni továbbra sem kell, csak osszuk 9 egyenlő részre.


Lisztezett kézzel mindegyik darabból formáljunk gombócot.

Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, fóliával lefedve másfél - két órán át kelesztjük.


Itt látható hogy érdemes megfelelő méretű tepsit választani.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kenjük meg bucik tetejét felvert tojással és az előmelegített sütőben 15 - 20 perc alatt süssük aranybarnára.


A fokhagymás majonézhez tegyük egy tálba a hozzávalókat.

Keverjük össze, felhasználásig hűtőben tartsuk.

A halat vágjuk nagyobb darabokra, sózzuk be, majd hagyjuk állni 20 percet.

Panírozzuk be a halat: először lisztbe, majd tojásba, azután zsemlemorzsába forgassuk meg.

Forró olajban süssük aranybarnára a halszeleteket.

A burgonyát vágjuk olyan vékony szálakra, amilyen vékonyra csak tudjuk.

Forró, bő olajban süssük ki. Papírtörlőre szedjük.

A félbevágott zsemlék mindkét felét kenjük meg vajjal és pirítsuk meg forró serpenyőben.


A buci talpára helyezzünk pár salátalevelet, rakjunk rá egy halszeletet.

Tegyünk rá fokhagymás majonézt, majd a kalapját.

Tálaljuk a sült burgonyával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü