A bruschetta az olasz „bruscare” szóból ered, amely azt jelenti, hogy „szén felett sütni”, rusztikus olasz kovászos kenyérből készül, úgy, hogy azt nagy szeletekre vágva pirítják. Nálunk a paradicsommal és bazsalikommal megpakolt változat a legismertebb, de rengeteg különböző feltéttel készülhet, melyek sajtokból, húsokból és zöldségekből állhatnak, vagy egyszerűen olívaolajjal meglocsolják és zöldfűszerekkel megszórják. Ezzel a füstölt libamelles változattal percek alatt pazar vacsorát varázsolhatunk vagy előételként biztosan elkápráztatjuk vele vendégeinket.
Hozzávalók:
1 füstölt liba- vagy kacsamell
kacsa- vagy libazsír
olívaolaj
2 evőkanál torma
3 evőkanál tejföl
1 kovászos, félbarna kenyér
1/2 bögre korianderlevél, apróra vágva
1/2 bögre petrezselyemlevél, apróra vágva
3 fokhagyma gerezd, apróra vágva
1 teáskanál oregánó
1/2 evőkanál chilipehely
1/2 bögre gránátalmamag
Keverjük össze a koriandert, a petrezselymet, az oregánót, a fokhagymát, a gránátalmamagokat és a chilit, sóval és borssal egy tálban. Adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy egyenletesen bevonja az összetevőket. Alaposan keverjük össze és tálalás előtt hagyjuk legalább egy órán át pihenni.
Egy másik tában keverjük össze a tejfölt a tormával.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A libamellet vékonyan szeleteljük fel.
Kenjük meg a kenyérszeleteket zsírral. Ízesítsük sóval és borssal. Tegyük tepsibe a megkent kenyereket és süssük, amíg aranybarnák nem lesznek. Kb. 10-15 percig.
A kenyérszeletek tetején rendezzünk el pár szelet húst.
Rakjunk rá egy-egy kanál tormás tejfölt.
Tegyük tálra és öntözzük meg a zöldfűszeres, gránátalmás olajjal.
Hozzávalók:
1 füstölt liba- vagy kacsamell
kacsa- vagy libazsír
olívaolaj
2 evőkanál torma
3 evőkanál tejföl
1 kovászos, félbarna kenyér
1/2 bögre korianderlevél, apróra vágva
1/2 bögre petrezselyemlevél, apróra vágva
3 fokhagyma gerezd, apróra vágva
1 teáskanál oregánó
1/2 evőkanál chilipehely
1/2 bögre gránátalmamag
Keverjük össze a koriandert, a petrezselymet, az oregánót, a fokhagymát, a gránátalmamagokat és a chilit, sóval és borssal egy tálban. Adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy egyenletesen bevonja az összetevőket. Alaposan keverjük össze és tálalás előtt hagyjuk legalább egy órán át pihenni.
Egy másik tában keverjük össze a tejfölt a tormával.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A libamellet vékonyan szeleteljük fel.
Kenjük meg a kenyérszeleteket zsírral. Ízesítsük sóval és borssal. Tegyük tepsibe a megkent kenyereket és süssük, amíg aranybarnák nem lesznek. Kb. 10-15 percig.
A kenyérszeletek tetején rendezzünk el pár szelet húst.
Rakjunk rá egy-egy kanál tormás tejfölt.
Tegyük tálra és öntözzük meg a zöldfűszeres, gránátalmás olajjal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése