Használjuk az otthon töltendő időt arra, hogy kipróbáljunk új dolgokat. Például a tésztakészítést. A házi tészta nem csak finomabb, de remek időtöltés. Még a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésükbe, biztosan szívesen bíbelődnek majd a színes csíkokkal. Tésztagép nélkül is belevághatunk, csak úgy jóval tovább tart, de edzésnek kiváló.
Hozzávalók a sárga tésztához:
2 1/2 bögre sima liszt
3 tojás
Hozzávalók a piros tésztához:
150 g főtt cékla, lehűtve
1 1/2 bögre sima liszt
1 tojás
A töltelékhez:
250 g ricotta sajt
80 g parmezán sajt
1 citrom reszelt héja
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete
csipet szerecsendió
A zsályás vajhoz:
100 g vaj
1/2 marék friss zsályalevél
1 evőkanál citromlé
A lisztből 2 bögrényit a tojással egy tálba teszünk, kanállal nagyjából összedolgozzuk.
A maradék lisztet a gyúródeszkánkra szórjuk, erre borítjuk a tésztát.
Elkezdjük összegyúrni.
Annyi lisztet gyúrjunk bele, amennyit felvesz.
Amikor sima gombóccá gyúrtuk, ha belenyomjuk az ujjainkat, vissza kell ugornia hamar a tésztának.
Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább egy órára hűtőbe.
A céklás tésztához a céklát pürésítsük a tojással. Nagyon fontos, hogy teljesen simára turixoljuk, szánjunk rá elég időt, különben nem lesz homogén a tészta.
Az elkészült pürét öntsük a liszthez.
Az előzőhez hasonlóan először kanállal dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen gyúrjuk sima gombóccá.
Ezt is tegyük hűtőbe becsomagolva.
Hozzávalók a sárga tésztához:
2 1/2 bögre sima liszt
3 tojás
Hozzávalók a piros tésztához:
150 g főtt cékla, lehűtve
1 1/2 bögre sima liszt
1 tojás
A töltelékhez:
250 g ricotta sajt
80 g parmezán sajt
1 citrom reszelt héja
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete
csipet szerecsendió
A zsályás vajhoz:
100 g vaj
1/2 marék friss zsályalevél
1 evőkanál citromlé
A lisztből 2 bögrényit a tojással egy tálba teszünk, kanállal nagyjából összedolgozzuk.
A maradék lisztet a gyúródeszkánkra szórjuk, erre borítjuk a tésztát.
Elkezdjük összegyúrni.
Amikor sima gombóccá gyúrtuk, ha belenyomjuk az ujjainkat, vissza kell ugornia hamar a tésztának.
Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább egy órára hűtőbe.
A céklás tésztához a céklát pürésítsük a tojással. Nagyon fontos, hogy teljesen simára turixoljuk, szánjunk rá elég időt, különben nem lesz homogén a tészta.
Az elkészült pürét öntsük a liszthez.
Az előzőhez hasonlóan először kanállal dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen gyúrjuk sima gombóccá.
Ezt is tegyük hűtőbe becsomagolva.
Amíg pihennek a tészták, készítsük el a tölteléket.
A ricottát tegyük szűrőbe lecsöpögni fél órára, addig reszeljünk parmezánt.
A kétféle sajtot tegyük tálba, reszeljük bele a citrom héját, sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy csipet szerecsendiót.
Lazán forgassuk össze.
Az elkészült sárga tésztát vágjuk négyfelé, így könnyebb lesz dolgozni vele.
Nyújtsuk oválisra, majd két szélét hajtsuk középre, ez segít hogy egyenes legyen a széle.
Toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán, majd folyamatosan csökkentve a méretet, nyújtsuk a legvékonyabbra.
Ugyanígy a pirosat is.
Vágjunk belőlük akkora csíkot, amivel kényelmesen tudunk dolgozni.
A pirosat vágjuk egy centis csíkokra.
Fektessük a sárga tésztalapra őket, ha kicsit megvizezzük a csíkok alatt a tésztát, biztosan a helyükön maradnak.
Sodrófával lapítsuk el kicsit. A kilógó részeket vágjuk le.
Tésztagépbe előszőr nagyobb fokozaton toljuk át, majd újra nyújtsuk a lehető legvékonyabbra.
Az elkészült lapokból egyet fektesünk le háttal felfelé. Készítsünk kis halmokat rá a töltelékből. Előtte érdemes megjelölni nagyjából, hol fogjuk szaggatni a raviolokat.
Terítsünk rá egy másik tésztalapot, a halmok körül nyomogassuk le.
Ravioliszaggatóval vágjuk ki. Ha nincs, megteszi egy sima szaggató, ekkor villával vagy az ujjunkkal jó szorosan nyomkodjuk le a széleket. Derelyeszaggató is alkalmas a műveletre.
Forraljunk sós vizet egy nagy lábosban. Tegyünk raviolokat a forrásban lévő vízbe. Ne sokat egyszerre, nehogy összetapadjanak.
4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük őket. Egyet vágjunk szét, hogy ellenőrizzük megfőtt-e.
A vajat a zsályalevelekkel és a citromlével egy kis lábasba tesszük és alacsony hőfokon 4-5 percig főzzük, amíg a vaj kis színt kap.
Tálaljuk a kifőtt raviolit a vajjal és reszeljünk rá parmezánt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése