A sajttortás epertorta nagy sikerére való tekintettel elkészült a torta áfonyás változata.
Hozzávalók az áfonyás sajttortához:
3/4 bögre (75 g) friss kékáfonya
450 g krémsajt (mascarpone)
1/2 bögre (100 g) cukor
2 evőkanál liszt
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 tojás + 1 tojássárgája
1/4 bögre tejföl
1/4 bögre habtejszín
A citromos áfonyátortához:
2 bögre (256 g) liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2/3 bögre (150 g) sótlan vaj, szobahőmérsékleten
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás + 1 tojásfehérje
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 bögre tej
3 evőkanál citromlé
1 1/2 bögre (150 g) kékáfonya
3-4 teáskanál liszt
Krémsajtos mázhoz:
250 g krémsajt (mascarpone)
1 bögre habtejszín
1/2 bögre porcukor
2 teáskanál vanília kivonat
Díszítéshez:
friss áfonya
mentalevél
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Vajazzuk ki egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát.
A sajttortához a mascarponét pürésítsük az áfonyával.
Keverjük bele a lisztet és a cukrot, majd a vanília-kivonatot.
Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel addig keverjük, amíg sima nem lesz, de ne verjük túl.
Végül a tejfölt és a tejszínt keverjük hozzá.
Amikor sima a tésztánk, öntsük bele az előkészített formába.
Vegyünk elő a formánál egy nagyobb sütőtálat vagy tepsit, ebbe helyezzük a sajttortát, majd öntsünk vizet a külső tálba úgy, hogy a sajttortást félig ellepje.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragacsos-e a közepe.
Vegyük ki a sütőből, majd emeljük ki a víz fürdőből, egy késsel óvatosan vágjuk körbe, majd hagyjuk egy pár órán keresztül hűtőben hűlni.
Az áfonyatortához vajazzuk ki két 2 ugyanakkora tortaformát, mint amekkorát a sajttortához használtunk.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőporral és a sóval egy tálba. Tegyük félre.
Keverjük össze a tejet a citromlével.
A vajat a cukorral magas fokozaton addig verjük, amíg fehér és habos nem lesz, nagyjából négy percig.
Alacsony fokozaton keverjük a krémhez a tojásokat egyesével, majd tegyük bele a vanília-kivonatot és a citromhéjat.
Adjuk hozzá a lisztes keverék egyharmadát, majd a tejes felét. Ezután újabb adag liszt és tej következik, liszttel zárjuk.
Csak addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ne keverjük túl a tésztát!
Egy kis tálba rakjunk pár evőkanál lisztet, szórjuk erre az áfonyát, rázogatással forgassuk lisztbe a bogyókat, így nem fog elszíneződni sütés közben.
Lapát segítségével forgassuk az áfonyát a tésztába.
Osszuk szét a két előkészített tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Sütőből kivéve hűtsük 15 percig, mjd rácsra borítsuk a formából és hűtsük teljesen ki.
A mázhoz tegyük a hozzávalókat egy tálba és habverővel, magas fokozaton keverjük habosra.
A torta összeállításához az egyik piskótalapot helyezzük egy tálra.
Ha egy kicsit púpos lett a tetejét késsel levághatjuk egyenesre, majd tegyük rá óvatosan a sajttortát és erre helyezzük a másik piskótát.
A mascarponés krémmel vonjuk be, majd áfonyával és mentalevéllel díszítsük a tetejét.
Hozzávalók az áfonyás sajttortához:
3/4 bögre (75 g) friss kékáfonya
450 g krémsajt (mascarpone)
1/2 bögre (100 g) cukor
2 evőkanál liszt
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 tojás + 1 tojássárgája
1/4 bögre tejföl
1/4 bögre habtejszín
A citromos áfonyátortához:
2 bögre (256 g) liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2/3 bögre (150 g) sótlan vaj, szobahőmérsékleten
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás + 1 tojásfehérje
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 bögre tej
3 evőkanál citromlé
1 1/2 bögre (150 g) kékáfonya
3-4 teáskanál liszt
Krémsajtos mázhoz:
250 g krémsajt (mascarpone)
1 bögre habtejszín
1/2 bögre porcukor
2 teáskanál vanília kivonat
Díszítéshez:
friss áfonya
mentalevél
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Vajazzuk ki egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát.
A sajttortához a mascarponét pürésítsük az áfonyával.
Keverjük bele a lisztet és a cukrot, majd a vanília-kivonatot.
Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel addig keverjük, amíg sima nem lesz, de ne verjük túl.
Végül a tejfölt és a tejszínt keverjük hozzá.
Amikor sima a tésztánk, öntsük bele az előkészített formába.
Vegyünk elő a formánál egy nagyobb sütőtálat vagy tepsit, ebbe helyezzük a sajttortát, majd öntsünk vizet a külső tálba úgy, hogy a sajttortást félig ellepje.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragacsos-e a közepe.
Vegyük ki a sütőből, majd emeljük ki a víz fürdőből, egy késsel óvatosan vágjuk körbe, majd hagyjuk egy pár órán keresztül hűtőben hűlni.
Az áfonyatortához vajazzuk ki két 2 ugyanakkora tortaformát, mint amekkorát a sajttortához használtunk.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőporral és a sóval egy tálba. Tegyük félre.
Keverjük össze a tejet a citromlével.
A vajat a cukorral magas fokozaton addig verjük, amíg fehér és habos nem lesz, nagyjából négy percig.
Alacsony fokozaton keverjük a krémhez a tojásokat egyesével, majd tegyük bele a vanília-kivonatot és a citromhéjat.
Adjuk hozzá a lisztes keverék egyharmadát, majd a tejes felét. Ezután újabb adag liszt és tej következik, liszttel zárjuk.
Csak addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ne keverjük túl a tésztát!
Egy kis tálba rakjunk pár evőkanál lisztet, szórjuk erre az áfonyát, rázogatással forgassuk lisztbe a bogyókat, így nem fog elszíneződni sütés közben.
Lapát segítségével forgassuk az áfonyát a tésztába.
Osszuk szét a két előkészített tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Sütőből kivéve hűtsük 15 percig, mjd rácsra borítsuk a formából és hűtsük teljesen ki.
A mázhoz tegyük a hozzávalókat egy tálba és habverővel, magas fokozaton keverjük habosra.
A torta összeállításához az egyik piskótalapot helyezzük egy tálra.
Ha egy kicsit púpos lett a tetejét késsel levághatjuk egyenesre, majd tegyük rá óvatosan a sajttortát és erre helyezzük a másik piskótát.
A mascarponés krémmel vonjuk be, majd áfonyával és mentalevéllel díszítsük a tetejét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése