Ugrás a fő tartalomra

Áfonya torta áfonyás sajttortával

A sajttortás epertorta nagy sikerére való tekintettel elkészült a torta áfonyás változata.





Hozzávalók az áfonyás sajttortához:
3/4 bögre (75 g) friss kékáfonya
450 g krémsajt (mascarpone)
1/2 bögre (100 g) cukor
2 evőkanál liszt
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 tojás + 1 tojássárgája
1/4 bögre tejföl
1/4 bögre habtejszín

A citromos áfonyátortához:
2 bögre (256 g) liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2/3 bögre (150 g) sótlan vaj, szobahőmérsékleten
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás + 1 tojásfehérje
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 bögre tej
3 evőkanál citromlé
1 1/2 bögre (150 g) kékáfonya
3-4 teáskanál liszt

Krémsajtos mázhoz:
250 g krémsajt (mascarpone)
1 bögre habtejszín
1/2 bögre porcukor
2 teáskanál vanília kivonat

Díszítéshez:
friss áfonya
mentalevél

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Vajazzuk ki egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát.
A sajttortához a mascarponét pürésítsük az áfonyával.
Keverjük bele a lisztet és a cukrot, majd a vanília-kivonatot.
Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel addig keverjük, amíg sima nem lesz, de ne verjük túl.
Végül a tejfölt és a tejszínt keverjük hozzá.

Amikor sima a tésztánk, öntsük bele az előkészített formába.
Vegyünk elő a formánál egy nagyobb sütőtálat vagy tepsit, ebbe helyezzük a sajttortát, majd öntsünk vizet a külső tálba úgy, hogy a sajttortást félig ellepje.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragacsos-e a közepe.
Vegyük ki a sütőből, majd emeljük ki a víz fürdőből, egy késsel óvatosan vágjuk körbe, majd hagyjuk egy pár órán keresztül hűtőben hűlni.
Az áfonyatortához vajazzuk ki két 2 ugyanakkora tortaformát, mint amekkorát a sajttortához használtunk.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőporral és a sóval egy tálba. Tegyük félre.
Keverjük össze a tejet a citromlével.
A vajat a cukorral magas fokozaton addig verjük, amíg fehér és habos nem lesz, nagyjából négy percig.
Alacsony fokozaton keverjük a krémhez a tojásokat egyesével, majd tegyük bele a vanília-kivonatot  és a citromhéjat.
Adjuk hozzá a lisztes keverék egyharmadát, majd a tejes felét. Ezután újabb adag liszt és tej következik, liszttel zárjuk.


Csak addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ne keverjük túl a tésztát!
Egy kis tálba rakjunk pár evőkanál lisztet, szórjuk erre az áfonyát, rázogatással forgassuk lisztbe a bogyókat, így nem fog elszíneződni sütés közben.

Lapát segítségével forgassuk az áfonyát a tésztába.

Osszuk szét a két előkészített tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Sütőből kivéve hűtsük 15 percig, mjd rácsra borítsuk a formából és hűtsük teljesen ki.
A mázhoz tegyük a hozzávalókat egy tálba és habverővel, magas fokozaton keverjük habosra.
A torta összeállításához az egyik piskótalapot helyezzük egy tálra.
Ha egy kicsit púpos lett a tetejét késsel levághatjuk egyenesre, majd tegyük rá óvatosan a sajttortát és erre helyezzük a másik piskótát.

A mascarponés krémmel vonjuk be, majd áfonyával és mentalevéllel díszítsük a tetejét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü