Nem véletlen szerepel a címben kétszer a torta szó. Az epres tortalapok között egy sült sajttorta lapul. Nem éppen egy kalóriaszegény fogás, de egy tortától ezt nem is várjuk el. Az eredeti receptben sima eperpüré szerepel. Ez nem más, mint a friss eper leturmixolva. Én viszont azt tapasztaltam, hogy a sütés után alig volt érezhető a piskótában az íze. Persze ez köszönhető annak is, hogy az eper bár meglehetőses illatos, de nagyon kevés cukrot és sok vizet tartalmaz. A második adagot ezért már dupla mennyiségű eperből készítettem. A püré mennyiségét főzéssel felére csökkentettem, így biztosítva a megfelelő folyadék mennyiségét, koncentrált ízzel. A harmadik változatban (ez az, amit éppen olvatok) a friss epren kívül még liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcs is került a tésztába. Még egy hasznos tipp, mielőtt a receptre térnék: a sajttortát a sütőben kell lehűteni, különben megreped a teteje. Ráadásul minél többet hűl, annál könnyebb vele dolgozni, ezért érdemes egy nappal előbb elkészíteni vagy mélyhűtőbe tenni. Hasonlóképpen az eperpürét is előre el tudjuk készíteni, mert azt sem adhatjuk melegen a tésztához.
Hozzávalók a sajttortához:
450 g mascarpone
1/2 bögre (100 g) cukor
csipet só
2 nagy tojás
1/3 bögre (80 g) tejföl
1/3 bögre (80 g) tejszín
1 teáskanál vanília-kivonat
Az epres piskótához:
3 bögre (660 g) liszt
1 bögre (200 g) cukor
1 1/2 evőkanál sütőpor
3/4 teáskanál só
3/4 bögre (180 ml) olaj
1 1/2 bögre eperpüré, kb. 1 kilóra lesz szükség a piskótába és a vajkrémhez
1 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál citromlé
4 tojás
pár csepp piros ételfesték (opcinális)
Az epres tejszínhabhoz:
3 tojásfehérje
1/2 bögre (100 g) cukor
250 g vaj, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília-kivonat
1/2 bögre eperpüré
Legelőször az eperpürét készítsük el, hogy legyen ideje hűlni.
Turmixoljuk le a gyümölcsöt és egy lábasban, alacsony hőfokon tegyük fel főzni.
Időnként megkevergetve főzzük, amíg nagyjából a felére nem csökken a mennyisége. Tegyük félre hűlni.
A sajttorta lesz a következő. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Ahhoz, hogy a képen látható magasságú rétegeket kapjuk, 20 cm átmérőjő tortaformát kell használnunk. Nagyobban is elkészíthető, akkor laposabb süteményt kapunk és némiképp rövidülhet a sütési idő.
Készítsünk elő egy magas falú tepsit is a vízfürdőhöz, amire azért van szükség, hogy ne púposodjon fel a torta teteje.
Vajazzuk ki a kerek tortaformát és kivülről alaposan tekerjük körbe alufóliával, hogy ne juthasson be a víz.
Habverővel keverjük krémesre a mascarpone-t. Keverjük bele a cukrot és a sót, verjük 2 percig, szedjük le az edény faláról is a felragadt krémet.
Egyesével keverjük el benne a tojásokat.
Végül jöhet a tejföl, a tejszín és a vanília is.
Ha sima a masszánk, öntsük az előkészített tortaformába és tegyük a tepsibe.
Öntsünk vizet alá, de nem töltsük a forma tetejéig.
Süssük kb. 50-60 percig. Ha kicsit aranybarnás a teteje és ha meglöködjük kissé a formát és nem lötyög, akkor készen van.
Zárjuk le a sütőt, de hagyjuk benn egy órára.
Ezután tegyük hűtőbe és legalább 4-5 órát hagyjuk állni. Akár a mélyhűtőbe is betehetjük, úgy sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.
Melegítsük elő a sütőt újra 165 fokra. Vajazzuk ki a tortaformánk, használjunk ugyanakkorát, mint a sajttortához.
Egy edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Érdemes át is szitálni.
Adjuk a lisztes keverékhez az olajat, a 1 1/2 bögre eperpürét, a vaníliát és a citromlevet, majd keverjük simára.
Nem elgépelés, ez egy szándékosan fordított sorrendben készülő piskóta. Utoljára következik a tojás.
Kissé verjük fel, mielőtt a masszához adjuk. Ha szeretnénk színezni, most adjuk hozzá az ételfestéket. Keverjük teljesen simára, de ahogy elértük a megfelelő állagot, ne verjük tovább.
Osszuk kétfelé és egyesével süssük kb. 25-30 percig, vagy amíg a beleszúrt tű szárazon nem jön ki belőle. Hagyjuk lehűlni.
A vajkrémhez a tojásfehérjét a cukorral gőz felett hevítsük fel, amíg a cukor fel nem olvad. Folyamatosan keverjük, különben megfő a tojás. Ha elolvadt a cukor, akkor vegyük le a gőzről és folytassuk a habverést a legmagasabb fokozaton.
Mire kemény hab lesz belőle, addigra le is hűl annyira, hogy bele lehessen keverni a vajat. Még mindig a habverőfejjel, magas fokozaton kanalanként adjuk hozzá a puha vajat. Nem kell megijedni, ha nem homogén, 10-15 perc folyamatos keverés után elérjük a kívánt habos, krémes állagot.
Ekkor már lapáttal, alacsony fokozaton keverjük el benne a vaníliát és adagoljuk hozzá lassanként az eperpürét.
A torta összeállításához vágjuk egyenesre a lapokat. Egyet helyezzünk tálra vagy tortatálra.
Késsel vágjuk körbe a sajttortát, vegyük le róla a formát és borítsuk óvatosan az epres lap tetejére.
Vegyük le a forma alját is és borítsuk rá a másik epres lapot.
Kenjük körbe az epres vajkrémmel, díszítsük eperrel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése