A casserole szó eredetileg egy főzőedény, amelyben az étel készült. A francia szó egy olyan mély serpenyőt jelent, amely egyaránt használható főzésre és sütésre. Ebből kifolyólag remekül alkalmazható egytálételek készítéséhez. Ugyan a szó a franciából származik, korántsem egyedi az ötlet. A spanyol paella, az olasz lasagna, az angol pot pie is hasonlóan készül. Nem beszélve arról, hogy a magyar nyelvben sem ismeretlen a szó. A Tiszántúlon használatos kaszroj ugyanezt jelenti. A cassarole, mint főzési mód a 19. század végén kezdett robbanásszerűen terjedni, mivel a ’rakott’ ételek sokkal gazdaságosabbak voltak, valamint az egyre szűkülő konyhákban is praktikusabb volt egy ilyen többfunkciós lábas. Manapság már nem kell cassarole sem a cassarole főzéshez, elég, ha minden együtt van. Lehet az tészta vagy rakott étel, maradékokból vagy a legkiválóbb hozzávalókból. Most egy egyszerű és gyors csirkés, tavaszi ebéd.
Hozzávalók:
500 ml csirkehúsleves
4 egész csirke comb, bőre nélkül, kettévágva
2 sárgarépa
500 g újburgonya
150 g friss zöldborsó
1 fehér hagyma, vékonyra szeletelve
nagy csokornyi új kelkáposztalevél, kisebb darabokra tépkedve
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Forraljuk fel, majd alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára a húst. Adjuk hozzá a sárgarépát és a burgonyát.
Lassú tűzön további 10 percig főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen megfőnek. Adjuk hozzá a borsót és a hagymát.
Fedjük le és főzzük további 4-5 percig, amíg a borsó megpuhul.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni. Egy merőkanálnyit szedjünk ki a levesből egy tálkába, keverjük el benne simára a tejfölt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése