Rengeteg petrezselymet és uborkát kaptam anyától. A kertben nőtt, első év, hogy zöldségeket ültetett, de nagyon szépen terem minden. Én lefagyasztva nem szeretem a petrezselymet, ezért azt terveztem olajban rakom el, amikor véletlenül belefutottam ebbe a receptbe. Rengeteg petrezselyem kell hozzá. A halra, a salátához és a lepénykenyérre is. Épp volt otthon makréla is, nem lehet véletlen!
Hozzávalók a halhoz:
2 egész makréla, megtisztítva
4 gerezd fokhagyma, hámozva
1 citrom, szeletekre vágva
5 g apróra vágott petrezselyem
50 ml olívaolaj
1 piros chili, apróra vágva
só
A salátához:
1 lilahagyma
10 szem koktélparadicsom
1 uborka
1 piros színű édespaprika
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta levél
1/2 citrom leve
1 evőkanál agavészirup
1/2 evőkanál olívaolaj
Só, bors
A lepénykenyérhez:
1 bögre (225 g) görög joghurt (használhatunk simát, de abból kevesebb kell, mert nem olyan sűrű)
1 - 1 1/2 bögre (140-200 g) liszt
2 teáskanál sütőpor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megtisztított makrélakat helyezzük egy sütőtálba.
A halakat kívül-belül alaposan sózzuk be.
A fokhagyma gerezdeket és a citromkarikákat tömködjük a hasuküregekbe.
A felaprított petrezselymet és fokhagymát keverjük össze egy kis tálban az olajjal.
Kenjük a halak tetejére, majd tegyük őket az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
Amíg sülnek a halak, készítsük el a salátát.
Vágjuk a zöldségeket apró kockákra, tegyük a felaprított zöldségeket egy tálba.
Aprítsuk fel a petrezselymet és a mentát, ezeket is szórjuk a zöldségekre.
Öntsük nyakon a citromlével, az olívaolajjal és egy kanál agavésziruppal.
Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
A lepénykenyér hozzávalóit tegyük egy tálba, egy fakanál segítségével kezdjük először összegyúrni.
Ha nagyon ragacsos lenne, tegyünk még bele egy kevés lisztet.
Amikor már nem tapad a kezünkhöz, borítsuk egy lisztezett felületre, majd gyúrjuk kézzel sima gombóccá.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát, majd adjunk hozzá egy kevés sót.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt üresen.
Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre.
Az egyik darabból gyúrjunk gombócot, majd nyújtsuk ki, amilyen vékonyan csak tudjuk.
Legalább 20 cm átmérőjű kört kell kapjunk
A kinyújtott tésztát kenjük be a fűszeres vajjal és vajas felével lefelé fektessük a forró serpenyőbe.
2-3 percig süssük így, amíg buborékok nem jelennek meg a tetején.
Ekkor fordítsuk meg és süssük a másik felét is 2-3 percig.
Melegen tálaljuk a megsült hallal és a salátával.
Hozzávalók a halhoz:
2 egész makréla, megtisztítva
4 gerezd fokhagyma, hámozva
1 citrom, szeletekre vágva
5 g apróra vágott petrezselyem
50 ml olívaolaj
1 piros chili, apróra vágva
só
A salátához:
1 lilahagyma
10 szem koktélparadicsom
1 uborka
1 piros színű édespaprika
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta levél
1/2 citrom leve
1 evőkanál agavészirup
1/2 evőkanál olívaolaj
Só, bors
A lepénykenyérhez:
1 bögre (225 g) görög joghurt (használhatunk simát, de abból kevesebb kell, mert nem olyan sűrű)
1 - 1 1/2 bögre (140-200 g) liszt
2 teáskanál sütőpor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megtisztított makrélakat helyezzük egy sütőtálba.
A halakat kívül-belül alaposan sózzuk be.
A fokhagyma gerezdeket és a citromkarikákat tömködjük a hasuküregekbe.
A felaprított petrezselymet és fokhagymát keverjük össze egy kis tálban az olajjal.
Kenjük a halak tetejére, majd tegyük őket az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
Amíg sülnek a halak, készítsük el a salátát.
Vágjuk a zöldségeket apró kockákra, tegyük a felaprított zöldségeket egy tálba.
Aprítsuk fel a petrezselymet és a mentát, ezeket is szórjuk a zöldségekre.
Öntsük nyakon a citromlével, az olívaolajjal és egy kanál agavésziruppal.
Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
A lepénykenyér hozzávalóit tegyük egy tálba, egy fakanál segítségével kezdjük először összegyúrni.
Ha nagyon ragacsos lenne, tegyünk még bele egy kevés lisztet.
Amikor már nem tapad a kezünkhöz, borítsuk egy lisztezett felületre, majd gyúrjuk kézzel sima gombóccá.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát, majd adjunk hozzá egy kevés sót.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt üresen.
Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre.
Az egyik darabból gyúrjunk gombócot, majd nyújtsuk ki, amilyen vékonyan csak tudjuk.
Legalább 20 cm átmérőjű kört kell kapjunk
A kinyújtott tésztát kenjük be a fűszeres vajjal és vajas felével lefelé fektessük a forró serpenyőbe.
2-3 percig süssük így, amíg buborékok nem jelennek meg a tetején.
Ekkor fordítsuk meg és süssük a másik felét is 2-3 percig.
Melegen tálaljuk a megsült hallal és a salátával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése