Ugrás a fő tartalomra

Sült makréla salátával és lepénykenyérrel

Rengeteg petrezselymet és uborkát kaptam anyától. A kertben nőtt, első év, hogy zöldségeket ültetett, de nagyon szépen terem minden. Én lefagyasztva nem szeretem a petrezselymet, ezért azt terveztem olajban rakom el, amikor véletlenül belefutottam ebbe a receptbe. Rengeteg petrezselyem kell hozzá. A halra, a salátához és a lepénykenyérre is. Épp volt otthon makréla is, nem lehet véletlen!






Hozzávalók a halhoz:
2 egész makréla, megtisztítva
4 gerezd fokhagyma, hámozva
1 citrom, szeletekre vágva
5 g apróra vágott petrezselyem
50 ml olívaolaj
1 piros chili, apróra vágva


A salátához:
1 lilahagyma
10 szem koktélparadicsom
1 uborka
1 piros színű édespaprika
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta levél
1/2 citrom leve
1 evőkanál agavészirup
1/2 evőkanál olívaolaj
Só, bors

A lepénykenyérhez:
1 bögre (225 g) görög joghurt (használhatunk simát, de abból kevesebb kell, mert nem olyan sűrű)
1 - 1 1/2 bögre (140-200 g) liszt
2 teáskanál sütőpor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megtisztított makrélakat helyezzük egy sütőtálba.
A halakat kívül-belül alaposan sózzuk be.
A fokhagyma gerezdeket és a citromkarikákat tömködjük a hasuküregekbe.

A felaprított petrezselymet és fokhagymát keverjük össze egy kis tálban az olajjal.

Kenjük a halak tetejére, majd tegyük őket az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.


Amíg sülnek a halak, készítsük el a salátát.
Vágjuk a zöldségeket apró kockákra, tegyük a felaprított zöldségeket egy tálba.

Aprítsuk fel a petrezselymet és a mentát, ezeket is szórjuk a zöldségekre.


Öntsük nyakon a citromlével, az olívaolajjal és egy kanál agavésziruppal.
Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.

A lepénykenyér hozzávalóit tegyük egy tálba, egy fakanál segítségével kezdjük először összegyúrni.

Ha nagyon ragacsos lenne, tegyünk még bele egy kevés lisztet.

Amikor már nem tapad a kezünkhöz, borítsuk egy lisztezett felületre, majd gyúrjuk kézzel sima gombóccá.

Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát, majd adjunk hozzá egy kevés sót.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt üresen.
Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre.

Az egyik darabból gyúrjunk gombócot, majd nyújtsuk ki, amilyen vékonyan csak tudjuk.
Legalább 20 cm átmérőjű kört kell kapjunk

A kinyújtott tésztát kenjük be a fűszeres vajjal és vajas felével lefelé fektessük a forró serpenyőbe.

2-3 percig süssük így, amíg buborékok nem jelennek meg a tetején.

Ekkor fordítsuk meg és süssük a másik felét is 2-3 percig.

Melegen tálaljuk a megsült hallal és a salátával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü