Ez a tökös zsemle nem csak formájában tartalmazza a tököt, tökből készül. Ha valaki megijedne, hogy a formát ördöngösség elkészíteni, az csinálhat sima zsömléket, de higgyétek el, tökre egyszerű.
Csak egy vastagabb cérna vagy vékony madzag kell hozzá. Na meg egy ici-pici kézügyesség.
Krémsajttal és prosciutto-val a legjobb.
Hozzávalók:
300 g hámozott, nyers sütőtök
100 ml langyos víz
1 1/2 teáskanál szárított élesztő
450 g liszt
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 1/2 teáskanál só
Vágjuk a sütőtököt kockákra, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 180 fokos sütőben 20-25 percig.
Miután megpuhult a sütőtök, turmixoljuk le.
Oldjuk fel az élesztőt a vízben. Vigyázzunk, ne legyen túl meleg, csak langyos.
Tegyük az összes hozzávalót egy tálba és gyúrjuk össze kézzel vagy géppel.
Gyúrjuk további 15 percig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk.
Letakarva kelesszük duplájára. Nagyjából 1 -1 1/2 óra, hőmérséklettől függően.
A megkelt tésztát osszuk 9 felé.
Formázzunk minden egyes darabból gombócot.
Csak egy vastagabb cérna vagy vékony madzag kell hozzá. Na meg egy ici-pici kézügyesség.
Krémsajttal és prosciutto-val a legjobb.
Hozzávalók:
300 g hámozott, nyers sütőtök
100 ml langyos víz
1 1/2 teáskanál szárított élesztő
450 g liszt
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 1/2 teáskanál só
Vágjuk a sütőtököt kockákra, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 180 fokos sütőben 20-25 percig.
Miután megpuhult a sütőtök, turmixoljuk le.
Oldjuk fel az élesztőt a vízben. Vigyázzunk, ne legyen túl meleg, csak langyos.
Tegyük az összes hozzávalót egy tálba és gyúrjuk össze kézzel vagy géppel.
Gyúrjuk további 15 percig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk.
Letakarva kelesszük duplájára. Nagyjából 1 -1 1/2 óra, hőmérséklettől függően.
A megkelt tésztát osszuk 9 felé.
Formázzunk minden egyes darabból gombócot.
Kössük össze, de ne túl szorosan, hogy legyen helye dagadni, különben nagyon nehéz lesz eltávolítani a madzagot.
Fél órát kelesszük még letakarva.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük a tököket 20-25 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése