A legismertebb és eredetét tekintve legtitokzatosabb torta. Mivel az osztrák-magyar monarchiában indult hódító útjára, nem tudni, hogy bécsi vagy pesti cukrász készítette. Nevét nem a készítőjéről, hanem valamelyik Esterházy grófról kaphatta. Elképzelhető, hogy Esterházy Pálról. Az eisenstadt-i Esterházy-kastélyban fellelt levelek, jegyzetek között talált feljegyzés alapján a grófnak készített desszert öt réteg mandulából készült habcsókból (meringue) és vaníliával és rummal ízesített vajas főzött krémből állt, fondanttal bevonva, csokicsíkokkal. Széles körben azonban csak akkor lett népszerű, amikor a mandulát a jóval ízesebb mogyoróra cserélték benne. Ma már szinte mindenhol dióval készítik, mivel olcsóbb a mogyorónál. Ha valaki nem sajnálja az időt az elkészítésére, érdemes kipróbálnia a mogyorós változatot, de természetesen a recept ugyanúgy használható dióval is.
Hozzávalók a tésztához (12 szeletes tortácskához):
8 db tojásfehérje
150 g cukor
200 g darált mogyoró vagy dió
A krémhez:
5 db tojássárgája
150 g cukor
70 g liszt
1/2 l tej
vanília rúd vagy 1 teáskanál vanília-kivonat
2 csepp rum
100 g vaj
A tetejére a fondánhoz:
250 g kristálycukor
130 ml víz
1 kávéskanál 20%-os ecet
20 g étcsokoládé
10 dkg mogyoró vagy dió durvára törve
A mogyorót sütőben megpirítjuk, héját konyharuhával ledörzsöljük, majd ledaráljuk.
A tepsinkbe sütőpapírt fektetünk, melynek hátuljára felrajzolunk két 18 centis kört.
185 fokra előmelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Amikor már félkemény a hab folyamatos keverés közben kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
3 részletben, óvatosan beleforgatjuk a mogyorót a felvert tojásfehérjéhez.
A tésztát öt részre kell osztanunk, egy-egy adagot simítsunk el egyenletesen az előrajzolt körökön belül.
15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg sül előkészítjük az újabb két adagot, végül az utolsó lapot is megsütjük.
A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük benne a lisztet.
Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
Ha vaníliarudat használunk, a kikapart belsejét a tejjel együtt melegítjük.
A tejet folyamatos kevergetés mellett lassan a tojásokhoz csurgatjuk.
Simára keverjük, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz.
Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp rumot, valamint a vaníliát, ha kivonat formájában használjuk.
Addig keverjük, amíg szép sima, sűrű nem lesz a krém.
A kihűlt lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.
A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
Hűtőbe tesszük díszítésig.
A fondánhoz a kockacukrot és a vizet tiszta edényben feltesszük főzni.
Amikor felforrt kis hab keletkezik, rajta ezt szedjük le egy kanállal. Tegyük bele az ecetet, majd lassan forraljuk tovább, nagyjából 10-15 percig vagy amíg el nem éri a 115 fokot. Ezután tegyük félre és kevergessük folyamatosan, amíg ki nem fehéredik.
Elég sokáig el fog tartani.
Közben olvasszuk meg a csokit.
Vonjuk be a fondánnal a tortát, majd húzzunk bele az olvasztott csokival párhuzamos csíkokat.
Ezután a csíkokra merőlegesen fogvájóval vagy hústűvel húzzunk csíkokat, felváltva egyik, majd másik irányba, de mindig merőlegesen a csokicsíkokra.
Vonjuk be az oldalát a darált maggal, díszítsük a torta tetejét a maradék krémmel.
Hozzávalók a tésztához (12 szeletes tortácskához):
8 db tojásfehérje
150 g cukor
200 g darált mogyoró vagy dió
A krémhez:
5 db tojássárgája
150 g cukor
70 g liszt
1/2 l tej
vanília rúd vagy 1 teáskanál vanília-kivonat
2 csepp rum
100 g vaj
A tetejére a fondánhoz:
250 g kristálycukor
130 ml víz
1 kávéskanál 20%-os ecet
20 g étcsokoládé
10 dkg mogyoró vagy dió durvára törve
A mogyorót sütőben megpirítjuk, héját konyharuhával ledörzsöljük, majd ledaráljuk.
A tepsinkbe sütőpapírt fektetünk, melynek hátuljára felrajzolunk két 18 centis kört.
185 fokra előmelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Amikor már félkemény a hab folyamatos keverés közben kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
3 részletben, óvatosan beleforgatjuk a mogyorót a felvert tojásfehérjéhez.
A tésztát öt részre kell osztanunk, egy-egy adagot simítsunk el egyenletesen az előrajzolt körökön belül.
15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg sül előkészítjük az újabb két adagot, végül az utolsó lapot is megsütjük.
A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük benne a lisztet.
Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
Ha vaníliarudat használunk, a kikapart belsejét a tejjel együtt melegítjük.
A tejet folyamatos kevergetés mellett lassan a tojásokhoz csurgatjuk.
Simára keverjük, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz.
Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp rumot, valamint a vaníliát, ha kivonat formájában használjuk.
Addig keverjük, amíg szép sima, sűrű nem lesz a krém.
A kihűlt lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.
A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
Hűtőbe tesszük díszítésig.
A fondánhoz a kockacukrot és a vizet tiszta edényben feltesszük főzni.
Amikor felforrt kis hab keletkezik, rajta ezt szedjük le egy kanállal. Tegyük bele az ecetet, majd lassan forraljuk tovább, nagyjából 10-15 percig vagy amíg el nem éri a 115 fokot. Ezután tegyük félre és kevergessük folyamatosan, amíg ki nem fehéredik.
Elég sokáig el fog tartani.
Közben olvasszuk meg a csokit.
Vonjuk be a fondánnal a tortát, majd húzzunk bele az olvasztott csokival párhuzamos csíkokat.
Ezután a csíkokra merőlegesen fogvájóval vagy hústűvel húzzunk csíkokat, felváltva egyik, majd másik irányba, de mindig merőlegesen a csokicsíkokra.
Vonjuk be az oldalát a darált maggal, díszítsük a torta tetejét a maradék krémmel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése