Marhahús Stroganoff vagy Stroganov módra egy orosz étel, melynek alapja pirított marhahús, smetana (tejföl) mártással. A XIX. század közepétől- Oroszországtól kezdve- a világ minden táján népszerűvé vált, de ezek már jelentősen eltértek az eredeti recepttől. Egy 1871-es orosz szakácskönyvben említik először. Itt a recepthez enyhén lisztes marhahúskockákat (nem csíkokat) pirítanak, húslevesból és mustárból készül a szósz, amit a végén kis mennyiségű tejföllel ízesítenek. Ez a recept sem hagymát, sem gombát nem tartalmaz. Manapság rengeteg változatban terjedt el, sokan tesznek bele paradicsompürét. gomba szinte mindig kerül bele. Nálunk belekerül az uborka, amit az oroszok mellé esznek. Sőt! Itthon gyakorta kerül bele gyöngyhagyma is. Ez a recept egy orosz gyökerekkel rendelkező hölgytől származik és nem hasonlít egyetlen itthoni változathoz sem. Érdemes kipróbálni, megízlelni a különbséget.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 vékonyan felszeletelt lilahagyma
250 g gomba, csiperke, vargánya, vagy mindkettő
1/2 kg bélszín
1/4 bögre konyak
só
frissen őrölt bors
1/2 bögre marhahúsleves
1 babérlevél
1 teáskanál mustár
1 bögre tejföl
apróra vágott petrezselyem
A gombákat alaposan mossuk meg, szeleteljük fel.
Hevítsük fel a vajat és az olajat egy serpenyőben, főzzük a hagymát és a gombát közepesen hőmérsékleten 7-10 percig.
Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
Csíkozzuk fel vékonyan a marhahúst.
Ugyanabban a serpenyőben, magas hőfokon süssük 3-5 percig, amíg körös-körül meg nem pirulnak a húsdarabok.
Adjuk hozzá a konyakot és főzzük tovább, amíg az alkohol el nem párolog.
Ekkor adjuk hozzá a húslevest, mustárt, babérlevet, sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze.
Tegyük vissza a gombát és a hagymát a serpenyőbe, és főzzük 3-4 percig, amíg buborékolva nem forr.
Keverjük bele a tejfölt és petrezselymet, majd vegyük le a hőről és már készen is vagyunk.
Tálaljuk burgonyapürével vagy rozskenyérrel és ecetes uborkával.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 vékonyan felszeletelt lilahagyma
250 g gomba, csiperke, vargánya, vagy mindkettő
1/2 kg bélszín
1/4 bögre konyak
só
frissen őrölt bors
1/2 bögre marhahúsleves
1 babérlevél
1 teáskanál mustár
1 bögre tejföl
apróra vágott petrezselyem
A gombákat alaposan mossuk meg, szeleteljük fel.
Hevítsük fel a vajat és az olajat egy serpenyőben, főzzük a hagymát és a gombát közepesen hőmérsékleten 7-10 percig.
Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
Csíkozzuk fel vékonyan a marhahúst.
Ugyanabban a serpenyőben, magas hőfokon süssük 3-5 percig, amíg körös-körül meg nem pirulnak a húsdarabok.
Adjuk hozzá a konyakot és főzzük tovább, amíg az alkohol el nem párolog.
Ekkor adjuk hozzá a húslevest, mustárt, babérlevet, sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze.
Tegyük vissza a gombát és a hagymát a serpenyőbe, és főzzük 3-4 percig, amíg buborékolva nem forr.
Keverjük bele a tejfölt és petrezselymet, majd vegyük le a hőről és már készen is vagyunk.
Tálaljuk burgonyapürével vagy rozskenyérrel és ecetes uborkával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése