"Napsütötte hegyoldalon élt Kökény kisasszony, a lakása csupa ablak volt, gicsgöcs a fala, levélzsup a teteje. Bármilyen szellőcske jött, az mind tisztelgett nála: megsimogatták, megcsiklandozták - talán attól lett olyan gyönyörű kék...."
Egy újabb elfeledett vadnövény, melynek termése gyógynövény. Az apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs szeptemberben érik. Az igen fanyar ízű gyümölcsöt viszont akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, fanyarsága enyhén édes ízre vált.
Hozzávalók a kökény-alma töltelékhez:
500 g kökény
900 g savanyú alma
200 g cukor
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
+ 6 mini piteforma
A tésztához:
375 g liszt
125 g cukor
só
200 g hideg vaj
1 tojás
A kökényeket megmossuk, lecsumázzuk és annyi vízzel, amennyi elfedi, feltesszük főni. Felforraljuk, majd egy napra félretessük.
Másnap leöntjük róla a vizet, a kökényt átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól.
Az almát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kökénypéphez.
A pépet az almával, a cukorral, citromlével, fahéjjal és 1 deci vízzel 15-20 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük hűlni.
A tészta hozzávalóiból sima labdát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük fél órát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk.
A piteformáknak megfelelő mérető köröket vágunk ki belőle és belenyomkodjuk őket a sütőformák aljába.
Teletöltjük a kosárkákat a kökény-alma töltelékkel.
A maradék tésztával berácsozzuk a tetejüket.
20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Egy újabb elfeledett vadnövény, melynek termése gyógynövény. Az apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs szeptemberben érik. Az igen fanyar ízű gyümölcsöt viszont akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, fanyarsága enyhén édes ízre vált.
500 g kökény
900 g savanyú alma
200 g cukor
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
+ 6 mini piteforma
A tésztához:
375 g liszt
125 g cukor
só
200 g hideg vaj
1 tojás
A kökényeket megmossuk, lecsumázzuk és annyi vízzel, amennyi elfedi, feltesszük főni. Felforraljuk, majd egy napra félretessük.
Másnap leöntjük róla a vizet, a kökényt átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól.
Az almát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kökénypéphez.
A pépet az almával, a cukorral, citromlével, fahéjjal és 1 deci vízzel 15-20 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük hűlni.
A tészta hozzávalóiból sima labdát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük fél órát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk.
A piteformáknak megfelelő mérető köröket vágunk ki belőle és belenyomkodjuk őket a sütőformák aljába.
Teletöltjük a kosárkákat a kökény-alma töltelékkel.
A maradék tésztával berácsozzuk a tetejüket.
20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése