Ma van az őszi napéjegyenlőség, megkezdődött a csillagászati ősz. A nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra. A lombhullató növények levelei elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a tájat. Készül az új bor, érik a gesztenye, indul a vadászidény és még megannyi finomságot tartogat ez az évszak. És amíg ez a sertés lassan sülöget a sütőnkben, van időnk kiültetni a tulipán -és nárciszhagymákat, hogy felkészülhessenek a téli álmukra.
Hozzávalók a sertéssülthöz:
1 kg csont nélküli sertés lapocka (esetleg hosszúkaraj)
só, ízlés szerint
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál chili pehely
1/2 bögre csirke- vagy zöldségleves
1/3 bögre balzsamecet
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál liszt
Hozzávalók a püréhez:
1 1/2 édesburgonya, hámozva és kockákra vágva
1/2 bögre tejszín
1/4 bögre vaj
120 g friss kecskesajt
1/2 bögre sózott pisztácia
1 evőkanál vaj
1/8 teáskanál só
1/8 teáskanál feketebors
néhány friss zsályalevél
A sertést sóval, fokhagymával és pirospaprikával befűszerezzük, majd egy sütőtálba helyezzük.
Keverjük össze a húslevest, ecetet és a Worcestershire szószt és a mézet.
Öntsük a sertéshúsra.
Fedjük le és 130-150 fokon süssük 6-7 órán keresztül.
Ha sietnénk vele, akkor magasabb hőfokon, rövidül a sütési idő.
Akkor van kész, ha egy villával könnyedén szétmállik a hús.
Ekkor öntsük le róla a levet és a liszttel főzzük kevergetve sűrű mártássá.
Tegyük fel főzni a felkockázott burgonyát egy kevés sóval és annyi vízzel, ami ellepi.
Közben a pisztáciát 1 evőkanál olajon pirítsuk alacsony hőfokon pár percig. Vigyázzunk, ne égjen oda. Tegyük félre.
Amikor puhára főtt öntsük le róla a vizet.
Krumplinyomóval törjük össze.
Melegítsük fel a tejszínt és olvasszuk fel benne a vajat.
Öntsük a burgonyához.
Keverjük hozzá a kecskesajtot.
Szórjuk bele a pisztáciát és aprítsunk bele friss zsályát.
Hozzávalók a sertéssülthöz:
1 kg csont nélküli sertés lapocka (esetleg hosszúkaraj)
só, ízlés szerint
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál chili pehely
1/2 bögre csirke- vagy zöldségleves
1/3 bögre balzsamecet
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál liszt
Hozzávalók a püréhez:
1 1/2 édesburgonya, hámozva és kockákra vágva
1/2 bögre tejszín
1/4 bögre vaj
120 g friss kecskesajt
1/2 bögre sózott pisztácia
1 evőkanál vaj
1/8 teáskanál só
1/8 teáskanál feketebors
néhány friss zsályalevél
A sertést sóval, fokhagymával és pirospaprikával befűszerezzük, majd egy sütőtálba helyezzük.
Keverjük össze a húslevest, ecetet és a Worcestershire szószt és a mézet.
Öntsük a sertéshúsra.
Fedjük le és 130-150 fokon süssük 6-7 órán keresztül.
Ha sietnénk vele, akkor magasabb hőfokon, rövidül a sütési idő.
Akkor van kész, ha egy villával könnyedén szétmállik a hús.
Ekkor öntsük le róla a levet és a liszttel főzzük kevergetve sűrű mártássá.
Tegyük fel főzni a felkockázott burgonyát egy kevés sóval és annyi vízzel, ami ellepi.
Közben a pisztáciát 1 evőkanál olajon pirítsuk alacsony hőfokon pár percig. Vigyázzunk, ne égjen oda. Tegyük félre.
Amikor puhára főtt öntsük le róla a vizet.
Krumplinyomóval törjük össze.
Melegítsük fel a tejszínt és olvasszuk fel benne a vajat.
Öntsük a burgonyához.
Keverjük hozzá a kecskesajtot.
Szórjuk bele a pisztáciát és aprítsunk bele friss zsályát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése