Hagyományos szilvalekvárt főzni nem gyerekjáték. Ez a két recept azonban pofonegyszerű és nem is kell egy napig állni mellettük. Az őszi málna és a kora őszi szilva általában fellelhető együtt a piacon. Szerintem a késői szilvák sokkal jobbak lekvárfőzéshez, és mivel a bogyós gyümölcsök remekül fagyaszthatók, málnából még nyáron bevásároltam. A málnásat piskótához, croissant-hoz, a csípőset kacsa, sertés vagy csirke mellé ajánlom.
Hozzávalók a málna-szilva lekvárhoz (8 kis üveghez):
1/2 kg málna
1 1/2 kg szilva
1/2 kg cukor
120 ml citromlé
1 narancs reszelt héja
Időnként megkevergetve, közepes hőfokon sűrűre főzzük.
Tányérra cseppentve tudjuk ellenőrizni, hogy elérte-e a megfelelő sűrűséget és azt, hogy kellően dermed-e.
Dunsztoljuk melegben legalább egy napot vagy amíg maguktól ki nem hűlnek teljesen.
Hozzávalók a habaneros szilvaszósz (4 kis üveghez):
1 kg szilva
400 g cukor
80 ml citromlé
2-4 narancsszínű habanero chili, attól függően mennyire bírjuk a csípőset
Leturmixoljuk, majd visszatesszük a gázra és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor már gyakrabban kell kevergetni.
Tányérra cseppentve tudjuk ellenőrizni, hogy elérte-e a megfelelő sűrűséget és azt, hogy kellően dermed-e.
Miután elérte a kellő állagot, távolítsuk el a hőről és töltsük sterilizált üvegekbe.
Tetejükre csavarjuk a fedőket és pár percre fejre állítjuk az üvegeket.
Dunsztoljuk melegben legalább egy napot vagy amíg maguktól ki nem hűlnek teljesen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése