A fish&chips-et sokan ismerik úgy, mint Anglia legnépszerűbb gyors étele, Az első fish&chips-et a 19. században kezdték el árusítani, akkoriban még újságpapírban "tálalták". A halat általában tőkehalból vagy lepényhalból készítik, amit megforgatnak lisztből, tojásból és vízből álló tésztában, majd megsütik és forró zsírban sült hasábburgonyával kínálják. Azt talán kevesebben tudják, hogy nem angol eredetű, a Portugál pescado frito az ihletője. Az évek alatt azonban nem csak a népszerűsége nőtt, de manapság már különböző ízek és halak variációival csábítják az embereket erre a gyors harapnivalóra. Az általam elkészített receptben rummal készül a hal bundája és ropogósra sült édesburgonya kerül mellé kísérőnek.
Hozzávalók a halakhoz:
1 liter növényi olaj a sütéshez
7 g instant élesztő
csipetnyi cukor
175 ml szóda
100 g liszt
25 ml sötét rum
1/2 teáskanál almaborecet
Só, bors
4 szelet tilápia filé
A sült édesburgonyához:
2 nagy vagy 4 kicsi édesburgonya hasábokra vágva
olaj a sütéshez
Só, bors
Hozzávalók a halakhoz:
1 liter növényi olaj a sütéshez
7 g instant élesztő
csipetnyi cukor
175 ml szóda
100 g liszt
25 ml sötét rum
1/2 teáskanál almaborecet
Só, bors
4 szelet tilápia filé
A sült édesburgonyához:
2 nagy vagy 4 kicsi édesburgonya hasábokra vágva
olaj a sütéshez
Só, bors
A remoulade szózhoz:
1 bögre (230 g) majonéz
1 1/2 teáskanál zúzott fokhagyma
1/2 citrom leve
3 evőkanál magos mustár
1 teáskanál chiliszósz
2 zöldhagyma finomra aprítva
1 teáskanál Worcestershire szósz
só
Egy nagy lábosban forraljuk vizet, tegyük bele az édesburgonyát és újraforrástól számítva 5 percig főzzük, majd szűrjük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra és tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsibe.
Míg a krumpli sül. Forrósítsuk fel az olajat a halhoz.
Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot és a szódát. Adjuk hozzá a lisztet, a rumot és az ecetet, sózzuk, borsozzuk. Keverjük simára és hagyjuk magára pár percig, amíg nem kezd buborékolni.
Mártsuk bele egyesével a tésztába, győződjünk meg arról, hogy teljesen bevontuk vele a halszeletet, majd helyezzük a forró olajba és 3-4 percig sütjük, amíg meg nem pirul,
Megjegyzések
Megjegyzés küldése