Ugrás a fő tartalomra

Fish and chips, rumtésztában, édesburgonyával

A fish&chips-et sokan ismerik úgy, mint Anglia legnépszerűbb gyors étele, Az első fish&chips-et a 19. században kezdték el árusítani, akkoriban még újságpapírban "tálalták". A halat általában tőkehalból vagy lepényhalból készítik, amit megforgatnak lisztből, tojásból és vízből álló tésztában, majd megsütik és forró zsírban sült hasábburgonyával kínálják. Azt talán kevesebben tudják, hogy nem angol eredetű, a Portugál pescado frito az ihletője. Az évek alatt azonban nem csak a népszerűsége nőtt, de manapság már különböző ízek és halak variációival csábítják az embereket erre a  gyors harapnivalóra. Az általam elkészített receptben rummal készül a hal bundája és ropogósra sült édesburgonya kerül mellé kísérőnek.




Hozzávalók a halakhoz:
1 liter növényi olaj a sütéshez
7 g instant élesztő
csipetnyi cukor
175 ml szóda
100 g liszt
25 ml sötét rum
1/2 teáskanál almaborecet
Só, bors
4 szelet tilápia filé

A sült édesburgonyához:
2 nagy vagy 4 kicsi édesburgonya hasábokra vágva
olaj a sütéshez

Só, bors

A remoulade szózhoz:
1 bögre (230 g) majonéz
1 1/2 teáskanál zúzott fokhagyma
1/2 citrom leve
3 evőkanál magos mustár
1 teáskanál chiliszósz
2 zöldhagyma finomra aprítva
1 teáskanál Worcestershire szósz

Egy nagy lábosban forraljuk vizet, tegyük bele az édesburgonyát és újraforrástól számítva 5 percig főzzük, majd szűrjük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra és tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsibe.
Helyezzük el rajta az édesburgonyákat. Locsoljuk meg olajjal, majd szórjuk meg sóval és borssal.
Tegyük sütőbe és süssük, amíg amíg ropogós nem lesz, kb. 30-40 percig.
Míg a krumpli sül. Forrósítsuk fel az olajat a halhoz.
Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot és a szódát. Adjuk hozzá a lisztet, a rumot és az ecetet, sózzuk, borsozzuk. Keverjük simára és hagyjuk magára pár percig, amíg nem kezd buborékolni.

A halfiléket vágjuk nagyobb darabokra.
Mártsuk bele egyesével a tésztába, győződjünk meg arról, hogy teljesen bevontuk vele a halszeletet, majd helyezzük a forró olajba és 3-4 percig sütjük, amíg meg nem pirul,
Szedjük papírtörlőre. Szórjuk meg a sóval.

A remoulade-dal semmi más dolgunk nincs, mint jó alaposan összekeverni a hozzávalókat és már fogyaszthatjuk is a kisült halakat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü