Lassacskán búcsúzik a nyár, a szeptemberben viszont az a jó, hogy még elég meleg van a fagyizáshoz, de nincs már annyira meleg, amilyenben az embernek nincs kedve begyújtani a sütőt. A kolbászos-sajtos kenyérben meg az a jó, hogy akár piknikre vagy kirándulásra is vihetjük, hiszen már minden benne van. De vigyázat! Nem lesz könnyű kivárni, hogy kihűljön.
Hozzávalók:
225 g kolbász
1 vöröshagyma
3 1/4-3 3/4 bögre (400-480 g) liszt
1 csomag száraz élesztő
2 teáskanál olasz fűszerkeverék
1 bögre (236 ml) tej
1/3 bögre (76 g) vaj
1/4 bögre (50 g) cukor
3/4 teáskanál só
1 tojás
1 1/2 bögre (170 g) reszelt svájci sajt
1 1/2 bögre (170 g) reszelt mozzarella sajt
1/2 bögre (60 g) reszelt parmezán sajt
Tálaláshoz:
pesto
Egy nagy tálban keverjünk össze 1 1/2 bögre lisztet az élesztővel és a fűszerkeverékkel.
Egy kis lábosban melegítsük fel a vajat, a cukrot és a sót. Ne forraljuk, csak addig melegítsük, amíg a vaj megolvad.
Adjuk a tejes keveréket a lisztkeverékhez, üssük bele a tojást.
Kevergessük fakanállal vagy robotgéppel alacsony fokozaton 3 percig.
Ezután apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Csak annyit adjunk hozzá, hogy rugalmas és lágy tésztát kapjunk. Nagyjából 6-8 percig kell gyúrni/dagasztani ahhoz, hogy sima legyen.
Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
Aprítsuk fel a hagymát és a kolbászt.
Egy nagy serpenyőben süssük meg őket közepes hőmérsékleten, nem kell alá zsiradék, elég lesz, ami a kolbászból kijön.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk három felé.
Fedjük le és pihentessük 10 percig. Eközben melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy kenyérsütő formát (kb. 23x12x6 cm-es) béleljünk ki sütőpapírral.
A sajtokat keverjük a hagymás kolbászhoz.
A tészták mindhárom darabját nyújtsuk egy 60 hosszúságú rúddá és vágjuk 2-3 centis darabokra.
Osszunk el egy adag tésztát a sütőforma alján.
Öntsük rá a sajtos kolbász egyharmadát.
Újabb adag tészta, majd sajtos kolbász következik, amíg el nem fogy.
Sütjük 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk 5 percig a formában, majd borítsuk ki.
Tálaljuk pestoval, melegen vagy hidegen.
Hozzávalók:
225 g kolbász
1 vöröshagyma
3 1/4-3 3/4 bögre (400-480 g) liszt
1 csomag száraz élesztő
2 teáskanál olasz fűszerkeverék
1 bögre (236 ml) tej
1/3 bögre (76 g) vaj
1/4 bögre (50 g) cukor
3/4 teáskanál só
1 tojás
1 1/2 bögre (170 g) reszelt svájci sajt
1 1/2 bögre (170 g) reszelt mozzarella sajt
1/2 bögre (60 g) reszelt parmezán sajt
Tálaláshoz:
pesto
Egy nagy tálban keverjünk össze 1 1/2 bögre lisztet az élesztővel és a fűszerkeverékkel.
Egy kis lábosban melegítsük fel a vajat, a cukrot és a sót. Ne forraljuk, csak addig melegítsük, amíg a vaj megolvad.
Adjuk a tejes keveréket a lisztkeverékhez, üssük bele a tojást.
Kevergessük fakanállal vagy robotgéppel alacsony fokozaton 3 percig.
Ezután apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Csak annyit adjunk hozzá, hogy rugalmas és lágy tésztát kapjunk. Nagyjából 6-8 percig kell gyúrni/dagasztani ahhoz, hogy sima legyen.
Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
Aprítsuk fel a hagymát és a kolbászt.
Egy nagy serpenyőben süssük meg őket közepes hőmérsékleten, nem kell alá zsiradék, elég lesz, ami a kolbászból kijön.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk három felé.
Fedjük le és pihentessük 10 percig. Eközben melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy kenyérsütő formát (kb. 23x12x6 cm-es) béleljünk ki sütőpapírral.
A sajtokat keverjük a hagymás kolbászhoz.
A tészták mindhárom darabját nyújtsuk egy 60 hosszúságú rúddá és vágjuk 2-3 centis darabokra.
Osszunk el egy adag tésztát a sütőforma alján.
Öntsük rá a sajtos kolbász egyharmadát.
Újabb adag tészta, majd sajtos kolbász következik, amíg el nem fogy.
Sütjük 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk 5 percig a formában, majd borítsuk ki.
Tálaljuk pestoval, melegen vagy hidegen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése