Aki kedveli a kínai ételeket, már biztosan összefutott a tavaszi tekerccsel. Nálunk általában egyféle kapható, de rengeteg típusa van. Máshogy készül Kínában, Vietnámban, Thaiföldön és nagyon máshogy Amerikában. Az amerikanizált tekercsek, - más, hasonlóképpen járt kínai ételekkel egyetemben - olyan zöldségeket és ízeket tartalmaznak, amik Kínában egyáltalán nem szokványosak. A híres amerikai étteremláncnak, a The Cheesecake Factory-nak (aki nézi az Agymenőket, annak ismerős lehet) valami fenomenálisra sikerült a honosítás. Sajnos a fenn említett étteremlánc Európában még nem hódít, de a recept alapján bárki átélheti otthon is az élményt, amiben részünk volt.
Hozzávalók a tekercsekhez (dupla adag lesz, de a tojást nehéz felezni, vagy felverve felezzük a tojást vagy fagyasszuk e a tészta felét, de készíthetünk majd dupla adag tölteléket is, ha többen vagyunk):
(kínai boltban készen is kaphatóak, ha ezzel nem szeretnénk bajlódni, tényleg ripsz-ropsz készen lehetünk)
1 nagy tojás, enyhén felverve
2 bögre (250 g) liszt
1 teáskanál só
1/2 bögre (120 ml) nagyon hideg víz
A töltelékhez:
2 nagy avokádó
4 evőkanálnyi apróra vágott aszalt paradicsom (olajban eltett)
1/2 lilahagyma apróra vágva
1 teáskanálnyi felaprított friss korianderlevél
1/2 teáskanál só
1 tojást a kenéshez
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
30 g apróra vágott kesudió
2/3 bögre (kb. 35 grammnyi) apróra vágott friss korianderlevél
2 gerezd fokhagyma
2 újhagyma apróra vágva
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál római kömény
4 teáskanál 10 %-os ecet
1 teáskanál balzsamecet
1/2 teáskanál tamarindusz paszta (kínaiban kapható)
1/2 bögre méz
csipetnyi sáfrány
2 evőkanál olívaolaj
Gyúrjuk az összetevőket sima tésztává. Fedjük le és pihentessük 10 percig.
Tegyük lisztezett felületre és kézzel gyúrjuk, dagasszuk, amíg lágy és rugalmas nem lesz.
Osszuk 16 darabra.
Minden darabot nyújtsunk 15*15 centis négyzetekre. A tésztának nagyon vékonynak kell lennie.
A négyzeteket fóliával elválasztva halmozzuk egymásra és takarjuk le, ne száradjanak ki, amíg a többit készítjük.
Hámozzuk meg az avokádót, és távolítsuk el a magjait, a húsát vágjuk apróra.
Egy tálban forgassuk össze az avokádót a paradicsommal, a felkockázott lilahagymával, a korianderlevéllel és a sóval.
Ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze az avokádót.
Hozzávalók a tekercsekhez (dupla adag lesz, de a tojást nehéz felezni, vagy felverve felezzük a tojást vagy fagyasszuk e a tészta felét, de készíthetünk majd dupla adag tölteléket is, ha többen vagyunk):
(kínai boltban készen is kaphatóak, ha ezzel nem szeretnénk bajlódni, tényleg ripsz-ropsz készen lehetünk)
1 nagy tojás, enyhén felverve
2 bögre (250 g) liszt
1 teáskanál só
1/2 bögre (120 ml) nagyon hideg víz
A töltelékhez:
2 nagy avokádó
4 evőkanálnyi apróra vágott aszalt paradicsom (olajban eltett)
1/2 lilahagyma apróra vágva
1 teáskanálnyi felaprított friss korianderlevél
1/2 teáskanál só
1 tojást a kenéshez
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
30 g apróra vágott kesudió
2/3 bögre (kb. 35 grammnyi) apróra vágott friss korianderlevél
2 gerezd fokhagyma
2 újhagyma apróra vágva
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál római kömény
4 teáskanál 10 %-os ecet
1 teáskanál balzsamecet
1/2 teáskanál tamarindusz paszta (kínaiban kapható)
1/2 bögre méz
csipetnyi sáfrány
2 evőkanál olívaolaj
Gyúrjuk az összetevőket sima tésztává. Fedjük le és pihentessük 10 percig.
Tegyük lisztezett felületre és kézzel gyúrjuk, dagasszuk, amíg lágy és rugalmas nem lesz.
Osszuk 16 darabra.
Minden darabot nyújtsunk 15*15 centis négyzetekre. A tésztának nagyon vékonynak kell lennie.
A négyzeteket fóliával elválasztva halmozzuk egymásra és takarjuk le, ne száradjanak ki, amíg a többit készítjük.
Hámozzuk meg az avokádót, és távolítsuk el a magjait, a húsát vágjuk apróra.
Egy tálban forgassuk össze az avokádót a paradicsommal, a felkockázott lilahagymával, a korianderlevéllel és a sóval.
Ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze az avokádót.
Tegyünk magunk elé egy tekercs-lapot. Tegyünk egy púpos evőkanálnyi tölteléket az egyik csücsök alsó 1/3-ába.
Tegyük tálcára őket és helyezzük hűtőbe, amíg elkészítjük a mártogatóst.
Tegyük az ecetet, a mézet, a tamarinduszt és a sáfrányt egy kis lábasba és melegítsük, amíg a tamarindusz-paszta fel nem oldódik.
Fedjük le és tegyük hűtőbe tálalásig. Legjobb, ha legalább fél órát benn pihen.
A sütéshez annyi olajat forrósítsunk fel, amennyi bőven ellepi a roládokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése