Ugrás a fő tartalomra

Avokádós tekercs - Avocado eggroll

Aki kedveli a kínai ételeket, már biztosan összefutott a tavaszi tekerccsel. Nálunk általában egyféle kapható, de rengeteg típusa van. Máshogy készül Kínában, Vietnámban, Thaiföldön és nagyon máshogy Amerikában. Az amerikanizált tekercsek, - más, hasonlóképpen járt kínai ételekkel egyetemben - olyan zöldségeket és ízeket tartalmaznak, amik Kínában egyáltalán nem szokványosak. A híres amerikai étteremláncnak, a The Cheesecake Factory-nak (aki nézi az Agymenőket, annak ismerős lehet) valami fenomenálisra sikerült a honosítás. Sajnos a fenn említett étteremlánc Európában még nem hódít, de a recept alapján bárki átélheti otthon is az élményt, amiben részünk volt. 




Hozzávalók a tekercsekhez (dupla adag lesz, de a tojást nehéz felezni, vagy felverve felezzük a tojást vagy fagyasszuk e a tészta felét, de készíthetünk majd dupla adag tölteléket is, ha többen vagyunk):
(kínai boltban készen is kaphatóak, ha ezzel nem szeretnénk bajlódni, tényleg ripsz-ropsz készen lehetünk)
1 nagy tojás, enyhén felverve
2 bögre (250 g) liszt
1 teáskanál só
1/2 bögre (120 ml) nagyon hideg víz

A töltelékhez:
2 nagy avokádó
4 evőkanálnyi apróra vágott aszalt paradicsom (olajban eltett)
1/2 lilahagyma apróra vágva
1 teáskanálnyi felaprított friss korianderlevél
1/2 teáskanál só
1 tojást a kenéshez
olaj a sütéshez

A mártogatóshoz:
30 g apróra vágott kesudió
2/3 bögre (kb. 35 grammnyi) apróra vágott friss korianderlevél
2 gerezd fokhagyma
2 újhagyma apróra vágva
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál római kömény
4 teáskanál 10 %-os ecet
1 teáskanál balzsamecet
1/2 teáskanál tamarindusz paszta (kínaiban kapható)
1/2 bögre méz
csipetnyi sáfrány
2 evőkanál olívaolaj

Gyúrjuk az összetevőket sima tésztává. Fedjük le és pihentessük 10 percig.


Tegyük lisztezett felületre és kézzel gyúrjuk, dagasszuk, amíg lágy és rugalmas nem lesz.


Osszuk 16 darabra.

Minden darabot nyújtsunk 15*15 centis négyzetekre. A tésztának nagyon vékonynak kell lennie.

A négyzeteket fóliával elválasztva halmozzuk egymásra és takarjuk le, ne száradjanak ki, amíg a többit készítjük.
Hámozzuk meg az avokádót, és távolítsuk el a magjait, a húsát vágjuk apróra.

Egy tálban forgassuk össze az avokádót a paradicsommal, a felkockázott lilahagymával, a korianderlevéllel és a sóval.

Ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze az avokádót.

Tegyünk magunk elé egy tekercs-lapot. Tegyünk egy púpos evőkanálnyi tölteléket az egyik csücsök alsó 1/3-ába.
Kenjük meg a széleit a felvert tojással.
Hajtsuk fel az alját, rá a töltelékre, majd hajtsuk be mindkét oldalát.

Végül tekerjük fel.

Tegyük tálcára őket és helyezzük hűtőbe, amíg elkészítjük a mártogatóst.
Tegyük az ecetet, a mézet, a tamarinduszt és a sáfrányt egy kis lábasba és melegítsük, amíg a tamarindusz-paszta fel nem oldódik.
Az olaj kivételével, az összes többi hozzávalóval együtt pépesítsük, amíg sima masszát nem kapunk.
Az olajat kanállal keverjük bele.
Fedjük le és tegyük hűtőbe tálalásig. Legjobb, ha legalább fél órát benn pihen.

A sütéshez annyi olajat forrósítsunk fel, amennyi bőven ellepi a roládokat.
Amikor az olaj forró, tegyük bele a tekercseket és 3-4 percig süssük őket, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Én sütés közben megforgattam őket.
Szedjük papírtörlőre, amelyik elkészült.
Ha már nem túl forró, vágjuk ketté átlóban mindegyiket és melegen tálaljuk a szósszal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü