Úgy tűnik, végül csak megérkezett a tavasz. Nyílnak a nárciszok, csicseregnek a madarak. Ideje megfejni őket egy ízletes madártejhez. Vagy talán mégsem madár-tej a madártej!? Nem az, de még nem is madaras tej. A feltételezés, hogy a tojássárgájából főzött alap tetején úszó hófehér habok madarak lennének, csak nem olyan régen terjedt el, mint magyarázat. A régi magyar nyelvben létezett már a desszert feltalálása előtt is ez a szókapcsolat. Egy különösen finomnak képzelt dologra utalt, mely valójábal nem is létezett. Ilyesmi lehet a manna. Valamikor az 1800-as években kapta nálunk meg ezt a címet/nevet a fenn említett édesség, amely egy francia eredetű desszert. Náluk Ile flottante, vagyis úszó szigetként ismert, talán innen is eredhet az úszó madarak elképzelése. Még egy érdekessége a szónak, hogy ugyan létezik madártej desszert Lengyelországban, Oroszországban, Észtországban is, de ezeken a helyeken leginkább sűrített tejes, soufflé tortát jelöl, csokoládémázzal leöntve. Összegezve tehát, van az úszó sziget nevű desszert tőlünk nyugatra, mely angolkrémen úszó fehérjehabokat jelöl. Van a madártej nevű torta tőlünk keletre, tojásfehérjehabbal és sűrített tejjel. Végül van a magyar madártej, mely kinézetre "úszó sziget", elnevezése meg mindenkit jól összezavar. Ebben a francia változatban nem a tejben főzik meg a habot, hanem sütőben készítik el. Érdemes kipróbálni, szerintem könnyebb az elkészítése, az állaga pedig egészen fantasztikus.
Hozzávalók a habszigetekhez:
1/2 bögre cukor
4 nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
1/8 teáskanál só
1/2 teáskanál 10 %-os ecet
Hozzávalók az angolkrémhez:
4 nagy tojássárgája
1/2 bögre cukor
2 bögre tej
1 vaníliarúd
1 1/2 teáskanál konyak
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Verjük a tojásfehérjét a sóval, amíg habos, de még áttetsző nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az ecetet.
Nagy sebességgel verjük tovább és adagoljuk hozzá a cukrot.
Verjük amíg a tojásfehérje kemény és fényes hab nem lesz.
Nagy kupacokban kanalazzuk az előkészített tepsibe és 20 percig süssük az előmelegített sütőben.
Ellenőrizzük, hústűvel, hogy belül is átsült-e, mielőtt kivesszük. Ha tisztán jön ki, akkor készen vagyunk, különben hagyjuk még benn egy kicsit.
A tejet tegyük fel forralni. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és adjuk a magokat a tejhez.
Nem kell sokat forralni, amikor gyöngyözni kezd a széle, már lekapcsolhatjuk alatta a hőt.
Verjük a tojássárgáját és a cukrot egy tálban nagy sebességgel 3 percig, vagy amíg sűrű és krémszínű nem lesz.
Most vegyük alacsonyra a sebességet és folyamatosan keverve, nagyon lassan csurgassuk a forró tejet a tojássárgához.
Ha teljesen elkevertük, tegyük vissza a gázra és folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Érdemes itt fakanálra váltani a habverő helyett, mert nem szeretnénk, ha habos lenne a krém.
Ha elértük a krémes állagot, vegyük le és keverjük bele a konyakot. Hagyjuk teljesen lehűlni tálalás előtt.
Tálaljuk a habokat a krémmel. A franciák karamellel locsolják és mandulával szórják meg. Én gyümölccsel jobban kedvelem - nekem már így is elég édes-, jól passzol például a fagyasztva szárított málna az édes mellé.
Hozzávalók a habszigetekhez:
1/2 bögre cukor
4 nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
1/8 teáskanál só
1/2 teáskanál 10 %-os ecet
Hozzávalók az angolkrémhez:
4 nagy tojássárgája
1/2 bögre cukor
2 bögre tej
1 vaníliarúd
1 1/2 teáskanál konyak
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Verjük a tojásfehérjét a sóval, amíg habos, de még áttetsző nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az ecetet.
Nagy sebességgel verjük tovább és adagoljuk hozzá a cukrot.
Verjük amíg a tojásfehérje kemény és fényes hab nem lesz.
Nagy kupacokban kanalazzuk az előkészített tepsibe és 20 percig süssük az előmelegített sütőben.
Ellenőrizzük, hústűvel, hogy belül is átsült-e, mielőtt kivesszük. Ha tisztán jön ki, akkor készen vagyunk, különben hagyjuk még benn egy kicsit.
A tejet tegyük fel forralni. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és adjuk a magokat a tejhez.
Nem kell sokat forralni, amikor gyöngyözni kezd a széle, már lekapcsolhatjuk alatta a hőt.
Verjük a tojássárgáját és a cukrot egy tálban nagy sebességgel 3 percig, vagy amíg sűrű és krémszínű nem lesz.
Most vegyük alacsonyra a sebességet és folyamatosan keverve, nagyon lassan csurgassuk a forró tejet a tojássárgához.
Ha teljesen elkevertük, tegyük vissza a gázra és folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Érdemes itt fakanálra váltani a habverő helyett, mert nem szeretnénk, ha habos lenne a krém.
Ha elértük a krémes állagot, vegyük le és keverjük bele a konyakot. Hagyjuk teljesen lehűlni tálalás előtt.
Tálaljuk a habokat a krémmel. A franciák karamellel locsolják és mandulával szórják meg. Én gyümölccsel jobban kedvelem - nekem már így is elég édes-, jól passzol például a fagyasztva szárított málna az édes mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése