Nem is olyan régen volt, hogy egy amerikai étteremlánc szezonális palancsinta-újdonságát élvezhettem reggelire. Mi más is lehetett volna az őszi kedvencben, mint sütőtök és az őt megillető fűszerek. A habkönnyű és vastag palacsintatészta íróval készül, tetején sütőtökhabbal. Felejthetetlen ízek és egy itthoni reprodukció, amíg még frissek az élmények.
Hozzávalók a palacsintához:
2 bögre (470 ml) író (vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet + 2 bögre tej)
1 bögre (225 g) sült vagy főtt tökpüré
2 tojás
3 evőkanál (40 g) puha vaj
2 teáskanál vanília kivonat
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1/3 bögre (75 g) cukor
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék (vagy 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/4 teáskanál őrölt gyömbér, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg)
1/2 teáskanál só
vaj a sütéshez
Hozzávalók a sütőtökkrémhez:
1 bögre tejszín
1/3 bögre (75 g) sült vagy főtt tökpüré
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 1/2 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék
+juharszirup a tálaláshoz
Ehhez a tejszínt a cukorral, vaníliával, fűszerekkel kemény habbá verjük.
A tökpürét egy lapát segítségével óvatosan forgassuk a habba.
Ha ecetet és tejet használunk író helyett, akkor keverjük ezeke össze egy tálban és hagyjuk körülbelül 10 percig állni.
Adjuk hozzá a sütőtököt, a tojást, a 3 evőkanálnyi vajat és a vaníliát, majd egy habverővel keverjük össze.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
Keverjük a lisztes összetevőket a tojásoshoz. Legyen sima a massza, de ne verjük túl. Hagyjuk 5 percig pihenni.
Közepes hőfokon süssük. Egy palacsintasütőbe tegyünk egy kevéske vajat.
Ha elolvadt öntsük bele a palacsintatésztából vagy adagoljuk fagyiskanállal, ha van otthon.
A palacsintát akkor kell megforgatni, amikor kis buborékok keletkeznek a tetején és a szélén, ez kb. 1-2 percig tart.
Ekkor egy gyors mozdulattal - lapát segítségével - fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is 1-2 percig vagy amíg aranybarna nem lesz.
Minden újabb palacsinta előtt tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőnkbe.
Tálaljuk a habbal és juharsziruppal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése