Ugrás a fő tartalomra

Sütőtökös-írós amerikai palacsinta




Nem is olyan régen volt, hogy egy amerikai étteremlánc szezonális palancsinta-újdonságát élvezhettem reggelire. Mi más is lehetett volna az őszi kedvencben, mint sütőtök és az őt megillető fűszerek. A habkönnyű és vastag palacsintatészta íróval készül, tetején sütőtökhabbal. Felejthetetlen ízek és egy itthoni reprodukció, amíg még frissek az élmények.


Hozzávalók a palacsintához:
2 bögre (470 ml) író (vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet + 2 bögre tej)
1 bögre (225 g) sült vagy főtt tökpüré
2 tojás
3 evőkanál (40 g) puha vaj 
2 teáskanál vanília kivonat
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1/3 bögre (75 g) cukor
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék (vagy 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/4 teáskanál őrölt gyömbér, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg)
1/2 teáskanál só
vaj a sütéshez

Hozzávalók a sütőtökkrémhez:
1 bögre tejszín
1/3 bögre (75 g) sült vagy főtt tökpüré
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 1/2 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék

+juharszirup a tálaláshoz

A krémet készítjük el először, hogy a palacsintát azon melegében tálalhassuk.
Ehhez a tejszínt a cukorral, vaníliával, fűszerekkel kemény habbá verjük.

A tökpürét egy lapát segítségével óvatosan forgassuk a habba.


Ha ecetet és tejet használunk író helyett, akkor keverjük ezeke össze egy tálban és hagyjuk körülbelül 10 percig állni.
Adjuk hozzá a sütőtököt, a tojást, a 3 evőkanálnyi vajat és a vaníliát, majd egy habverővel keverjük össze.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.

Keverjük a lisztes összetevőket a tojásoshoz. Legyen sima a massza, de ne verjük túl. Hagyjuk 5 percig pihenni.

Közepes hőfokon süssük. Egy palacsintasütőbe tegyünk egy kevéske vajat.

Ha elolvadt öntsük bele a palacsintatésztából vagy adagoljuk fagyiskanállal, ha van otthon.

A palacsintát akkor kell megforgatni, amikor kis buborékok keletkeznek a tetején és a szélén, ez kb. 1-2 percig tart.

Ekkor egy gyors mozdulattal - lapát segítségével - fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is 1-2 percig vagy amíg aranybarna nem lesz.

Minden újabb palacsinta előtt tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőnkbe.
Tálaljuk a habbal és juharsziruppal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü