Ugrás a fő tartalomra

Fűszeres céklakrémleves pirított csicseriborsóval

Ahogy hűl az idő, úgy esnek egyre jobban a forró, fűszeres levesek. Ez az indiai krémleves alig több mint fél óra alatt elkészül és igazi náthagyilkos, de legalábbis igazi vitaminbomba.




Hozzávalók a csicseriborsóhoz:
1 doboz (425 g) konzerv csicseriborsó, alaposan lecsöpögtetve
1 evőkanál kókuszolaj vagy szőlőmagolaj, esetleg egyéb növényi olaj
1/4 teáskanál tengeri só
2 teáskanál garam masala fűszerkeverék

Hozzávalók a leveshez:
1 evőkanál (15 ml) kókusz- vagy szőlőmagolaj
1 vöröshagyma, vékonyra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 evőkanál szárított, őrölt gyömbér
6 közepes cékla, kb. 500 g, megpucolva, kockákra vágva
1 1/2 evőkanál piros curry paszta (vagy ha nincs, akkor használhatunk 12 g curryport helyette)
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanál chili paprika
1/8 teáskanál őrölt kardamom
1/8 teáskanál őrölt koriandermag
400 ml kókusztej
2 bögre (480 ml) zöldségleves
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz

A csicseriborsóhoz melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra. Tegyük egy sütőtálba a leöblített és leszárított csicseriborsót. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Tepsiben vagy tálban, ahol kellőképp szét tud terülni, süssük kb. 20-25 percig.

Miközben készül a csicseri, melegítsük fel az olajat egy nagy lábosban.
Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Főzzük közepes lángos 2 percig, gyakran kevergetve.

Tegyük bele a fűszereket és a curry pasztát, majd kevergetve pirítsuk újabb 1-2 percig.


Ezután adjuk hozzá a céklát, a kókusztejet és a zöldséglevest.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt főzzük kb. 15 percen keresztül. Ellenőrizzük egy villával, hogy megpuhult-e a céklánk.

Ha megpuhult, turmixgépben pürésítsük a levest, amíg sima és krémes állagú nem lesz.

Kóstoljuk meg, kell-e még sózni és már készen is vagyunk.
Tálaljuk az elkészült csicseriborsóval és szórjuk meg korianderlevélkékkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü