Ahogy hűl az idő, úgy esnek egyre jobban a forró, fűszeres levesek. Ez az indiai krémleves alig több mint fél óra alatt elkészül és igazi náthagyilkos, de legalábbis igazi vitaminbomba.
Hozzávalók a csicseriborsóhoz:
1 doboz (425 g) konzerv csicseriborsó, alaposan lecsöpögtetve
1 evőkanál kókuszolaj vagy szőlőmagolaj, esetleg egyéb növényi olaj
1/4 teáskanál tengeri só
2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
Hozzávalók a leveshez:
1 evőkanál (15 ml) kókusz- vagy szőlőmagolaj
1 vöröshagyma, vékonyra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 evőkanál szárított, őrölt gyömbér
6 közepes cékla, kb. 500 g, megpucolva, kockákra vágva
1 1/2 evőkanál piros curry paszta (vagy ha nincs, akkor használhatunk 12 g curryport helyette)
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanál chili paprika
1/8 teáskanál őrölt kardamom
1/8 teáskanál őrölt koriandermag
400 ml kókusztej
2 bögre (480 ml) zöldségleves
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz
A csicseriborsóhoz melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra. Tegyük egy sütőtálba a leöblített és leszárított csicseriborsót. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Tepsiben vagy tálban, ahol kellőképp szét tud terülni, süssük kb. 20-25 percig.
Miközben készül a csicseri, melegítsük fel az olajat egy nagy lábosban.
Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Főzzük közepes lángos 2 percig, gyakran kevergetve.
Tegyük bele a fűszereket és a curry pasztát, majd kevergetve pirítsuk újabb 1-2 percig.
Ezután adjuk hozzá a céklát, a kókusztejet és a zöldséglevest.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt főzzük kb. 15 percen keresztül. Ellenőrizzük egy villával, hogy megpuhult-e a céklánk.
Ha megpuhult, turmixgépben pürésítsük a levest, amíg sima és krémes állagú nem lesz.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni és már készen is vagyunk.
Tálaljuk az elkészült csicseriborsóval és szórjuk meg korianderlevélkékkel.
Hozzávalók a csicseriborsóhoz:
1 doboz (425 g) konzerv csicseriborsó, alaposan lecsöpögtetve
1 evőkanál kókuszolaj vagy szőlőmagolaj, esetleg egyéb növényi olaj
1/4 teáskanál tengeri só
2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
Hozzávalók a leveshez:
1 evőkanál (15 ml) kókusz- vagy szőlőmagolaj
1 vöröshagyma, vékonyra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 evőkanál szárított, őrölt gyömbér
6 közepes cékla, kb. 500 g, megpucolva, kockákra vágva
1 1/2 evőkanál piros curry paszta (vagy ha nincs, akkor használhatunk 12 g curryport helyette)
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanál chili paprika
1/8 teáskanál őrölt kardamom
1/8 teáskanál őrölt koriandermag
400 ml kókusztej
2 bögre (480 ml) zöldségleves
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz
A csicseriborsóhoz melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra. Tegyük egy sütőtálba a leöblített és leszárított csicseriborsót. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Tepsiben vagy tálban, ahol kellőképp szét tud terülni, süssük kb. 20-25 percig.
Miközben készül a csicseri, melegítsük fel az olajat egy nagy lábosban.
Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Főzzük közepes lángos 2 percig, gyakran kevergetve.
Tegyük bele a fűszereket és a curry pasztát, majd kevergetve pirítsuk újabb 1-2 percig.
Ezután adjuk hozzá a céklát, a kókusztejet és a zöldséglevest.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt főzzük kb. 15 percen keresztül. Ellenőrizzük egy villával, hogy megpuhult-e a céklánk.
Ha megpuhult, turmixgépben pürésítsük a levest, amíg sima és krémes állagú nem lesz.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni és már készen is vagyunk.
Tálaljuk az elkészült csicseriborsóval és szórjuk meg korianderlevélkékkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése