Ugrás a fő tartalomra

Libasült sült almával



Tegnap volt Márton-nap, a népszokások szerint ilyenkor libát kell fogyasztani. A Márton-napi népszokások ahhoz a legendához kötődnek, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A liba fogyasztása ezen a napon mégsem merő bosszú a gúnárokon, bármennyire is kézenfekvőnek tűnik. A valódi ok ennél sokkal prózaibb, novemberben már le lehet vágni a tömött libát. Mindenesetre úgy tarja a mondás, „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.


Hozzávalók a libasülthöz:
1 pecsenyeliba (kb. 4-5 kg), megtisztítva, belsőségek nélkül

frissen őrölt bors
2 alma
kis csokor petrezselyem

Hozzávalók a sült almához:
6 savanykás, közepes méretű alma
3 evőkanál puha vaj
1/2 dl rum
1 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
csipet szerecsendió
6 darab kockacukor

Sózzuk, borsozzuk a libát belülről, majd kivülről is alaposan dörzsöljük be sóval.

Melegítsük elõ 180 ° C-ra a sütőt. A libához szánt két almát vágjuk négybe, szedjük ki a magázakat. Tömködjük a libába az almákat, petrezselymet.

Irdaljuk be a bőrét a mellén.

Tegyük serpenyőbe a húst és öntsünk 1 bögre forró vizet alá, fedjük le fóliával és kb. 2 és fél órán keresztül süssük letakarva.

Ezután vegyük le róla a fóliát, tekerjük fel a sütőt 200 fokra és süssük aranybarnára a bőrét. Időnként locsolgassuk meg a mellét az alatta összegyűlt zsíros pecsenyelével.

Közben készítsük elő az almákat. Szedjük ki az almák magházait.

Keverjük össze a vajat, a rumot, a cukrot, a fahéjat és egy csipet szerecsendiót.

Tegyük az almákat egy magas falú tepsibe vagy sütőtálba. Helyezzünk egy-egy kockacukrot mindegyik almába.

Töltsük beléjük a vajas keveréket.

30 perc alatt süssük készre.
Adjunk a liba mellé tört burgonyát, burgonyagombócot esetleg tálaljuk yorkshire puddinggal.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü