Készítettem már sült hús mellé mártást tőzegáfonyából, de akkor nem igazán részleteztem e piros bogyós gyümölcs érdemeit. Talán hallottatok már a jótékony hatásairól, a tőzegáfonya-kapszuláról, magas C-vitamin tartalmáról. A gyümölcs Amerikában, Kanadában és Angliában is rendkívül népszerű. Készítenek belőle lekvárt, mártást, süteményt, üdítőt, aszalt gyümölcsöt. Ez utóbbival valószínűleg többen itthon is találkoztak. Az viszont már biztosan nem sokan tudják, hogy az amerikai tőzegáfonya rokona hazánkban is megtalálható, csak nálunk védett növény. Legnagyobb szerencsénkre viszont egyre többször lehet vele a piacokon találkozni. Úgy tudom, a hűvösebb éghajlatot kedveli, Lengyelországban is többször találkoztam vele. Fanyar, savanykás, igen intenzív íze van. Magas pektintartalmának köszönhetően rendkívül jól zselésedik, a főzés során ragyogó piros színe lesz. Szóval, ha belebotlunk a piros bogyókba valamelyik piacon, mindenképp csábuljunk el.
Hozzávalók:
3 3/4 bögre (480 g) liszt
1 bögre (200 g) cukor
4 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék (lásd a hozzávalók végén)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
4 tojás
2 bögre (450 g) főtt vagy sült sütőtök, pürésítve vagy villával szétnyomkodva
1/2 bögre (120 ml )olaj
2 bögre (200 g) friss tőzegáfonya
1 bögre (125 g) durvára vágott dió
Hozzávalók a "pumpkin pie" fűszerkeverékhez:
3 evőkanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szerecsendió
1 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
A fűszerkeverék hozzávalóit tegyük egy kis üvegbe vagy dobozva és rázzuk össze, ebből mérjük majd ki a megfelelő mennyiséget. A többit tegyük el, bármilyen sütőtökös édességhez, pitéhez kenyérhez jól fog jönni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a "pumpkin pie" fűszerkeverékkel, sóval, cukorral, szódabikarbónával.
Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat az olajjal és a sütőtökpürével.
Adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, keverjük simára.
Forgassuk bele az áfonyákat és a diót.
Öntsök kivajazotott, sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába, simítsuk el a tetejét.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 80 percig, majd ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e a közepe. Ha még ragacsos, de a teteje nagyon sül, akkor fóliával lefedve süssük tovább.
Hűtsük ki mielőtt felszeleteljük.
Reggelire vajjal vagy kávé mellé uzsonnára is tökéletes.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése