Ugrás a fő tartalomra

Sütőtökös - tőzegáfonyás gyümölcskenyér




Készítettem már sült hús mellé mártást tőzegáfonyából, de akkor nem igazán részleteztem e piros bogyós gyümölcs érdemeit. Talán hallottatok már a jótékony hatásairól, a tőzegáfonya-kapszuláról, magas C-vitamin tartalmáról. A gyümölcs Amerikában, Kanadában és Angliában is rendkívül népszerű. Készítenek belőle lekvárt, mártást, süteményt, üdítőt, aszalt gyümölcsöt. Ez utóbbival valószínűleg többen itthon is találkoztak. Az viszont már biztosan nem sokan tudják, hogy az amerikai tőzegáfonya rokona hazánkban is megtalálható, csak nálunk védett növény. Legnagyobb szerencsénkre viszont egyre többször lehet vele a piacokon találkozni. Úgy tudom, a hűvösebb éghajlatot kedveli, Lengyelországban is többször találkoztam vele. Fanyar, savanykás, igen intenzív íze van. Magas pektintartalmának köszönhetően rendkívül jól zselésedik, a főzés során ragyogó piros színe lesz. Szóval, ha belebotlunk a piros bogyókba valamelyik piacon, mindenképp csábuljunk el.


Hozzávalók:
3 3/4 bögre (480 g) liszt
1 bögre (200 g) cukor
4 teáskanál "pumpkin pie" fűszerkeverék (lásd a hozzávalók végén)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
4 tojás
2 bögre (450 g) főtt vagy sült sütőtök, pürésítve vagy villával szétnyomkodva
1/2 bögre (120 ml )olaj
2 bögre (200 g) friss tőzegáfonya
1 bögre  (125 g) durvára vágott dió

Hozzávalók a "pumpkin pie" fűszerkeverékhez:
3 evőkanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szerecsendió
1 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

A fűszerkeverék hozzávalóit tegyük egy kis üvegbe vagy dobozva és rázzuk össze, ebből mérjük majd ki a megfelelő mennyiséget. A többit tegyük el, bármilyen sütőtökös édességhez, pitéhez kenyérhez jól fog jönni.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a "pumpkin pie" fűszerkeverékkel, sóval, cukorral, szódabikarbónával.

Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat az olajjal és a sütőtökpürével.


Adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, keverjük simára.

Forgassuk bele az áfonyákat és a diót.


Öntsök kivajazotott, sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába, simítsuk el a tetejét.

Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 80 percig, majd ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e a közepe. Ha még ragacsos, de a teteje nagyon sül, akkor fóliával lefedve süssük tovább.

Hűtsük ki mielőtt felszeleteljük.
Reggelire vajjal vagy kávé mellé uzsonnára is tökéletes.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü