Ha szeptember, akkor fekete kagyló. Nyarat idéző tengeri előétel a nyárutóra. Érdemes nagy méretű kagylókat választani, úgy sokkal mutatósabb lesz a fogásunk.
Hozzávalók:
1/2 kg fekete kagyló
1/4 bögre száraz fehérbor, egy sauvignon blanc tökéletes választás lehet
1/2 bögre rizsliszt, de bármilyen más gluténmentes liszt jó, például kukorica vagy csicseriborsó. Azért használunk gluténmenteset, mert ettől nagyon roppanós lesz a kagylók bundája
1/2 bögre majonéz
2-3 ág friss tárkony, nagyjából 1 evőkanálnyi lecsipegetett levélke szükséges
egy löttyintésnyi Tabasco-szósz
só
bors
olaj a sütéshez
Aprítsuk fel a tárkonyleveleket, keverjük el egy csipet sóval, borssal és a Tabascoval a majonézben. Tegyük hűtőbe tálalásig.
A kagylókat tegyük egy fazékba, öntsük rá a bort. Nem kell, hogy ellepje őket, a gőzben is megfőnek.
Fedjük le a fazekat és főzzük nagylángon, amíg ki nem nyílnak a héjak.
Szűrjük le, amelyik nem nyílt ki azt azonnal dobjuk ki.
Hagyjuk kissé lehűlni őket, majd fejtsük ki a héjakból.
A kagylóhúst papírtörlőre tegyük, a héjakból a szebbeket tegyük félre a tálaláshoz.
A lisztet egy kis dobozban keverjük össze egy kevés sóval és borssal.
Az alaposan lecsöpögtetett kagylóhúsokat tegyük ebbe, fedjük le és óvatosan rázogatva forgassuk meg alaposan a lisztben.
Melegítsünk fel annyi olajat egy serpenyőben, hogy ellepje majd a kagylókat.
Ha már forró az olaj tegyük bele őket és egyszer megforgatva süssük aranybarnára mindkét oldalukat.
Papírtörlőn csepegtessük le.
Helyezzük őket az előkészített héjakba és kanalazzunk a tetejükre egy-egy adag tárkonyos majonézt.
Apró tárkonylevélkékkel díszítsük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése