Ugrás a fő tartalomra

Imam Bayildi, avagy az ájult imám padlizsánja



Egy fantasztikus török recept egy kedves mesével, mely így szól:Réges régen élt egy török imám, aki jó étvágyáról és a jó ételek szeretetéről volt ismert. Egy nap igencsak meglepte barátait bejelentésével, miszerint feleségül veszi egy gazdag olívaolaj-kereskedő gyönyörű lányát. Akkor még nem tudták az imám barátai, hogy milyen remek szakács a lány. A hozományának egy része apjának legfinomabb olívaolaj szállítmánya volt. A gazdag kereskedő tizenkét nagy edényt adott a vőlegénynek, csurdultig tele olajjal. Mindegyik olyan nagy volt, mint egy férfi. Az esküvőt követően a fiatal lány hamar felmutatta tehetségét a török ​​konyhában és minden nap különleges ételeket készített az újdonsült (hasát-szerető) férjének.A töltött padlizsán olívaolajban volt az abszolút kedvence, ezért felszólította a feleségét, hogy minden este készítsen belőle neki vacsorára. Mivel jó feleség volt, úgy tette, ahogy azt kérték és 12 napon át folyamatosan elkészítette ezt a fogást. A tizenharmadik napon azonban, amikor az imám leült a vacsoraasztalhoz, a kedvenc padlizsánhajója hiányzott. Mikor rákérdezett az okára, a menyasszony azt felelte: - Kedves férjem, nem tudom többé elkészíteni a kedvenc ételedet, mert nincs több olívaolajunk. Vásárolnod kell még. Az imámot ez a hír annyira megdöbbentette, hogy elájult. Azóta e kedvenc étel "Imam Bayildi", azaz "a pap elájult" néven vált ismerté.


Hozzávalók:
4 padlizsán 
120 ml olívaolaj
1 nagy hagyma
2 piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1 1/2 teáskanál oregánó
1 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál cukor
csipet fahéj
400 g paradicsom
100 g mandula, felaprítva vagy vehetünk szeletelt mandulát is

Hozzávalók a mentaszószhoz:
4 ág menta
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
200 g görög joghurt

bors

Plusz a tálaláshoz:
friss oregánó
citrom

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, éles késsel bevagdossuk a húsát, de vigyázzunk a héját ne vágjuk át.

25-30 percre hideg sós vízbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát.

Ezután hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, további pár perc kevergetés után pedig a felkockázott paradicsomot és a fűszereket.


Kevergetve főzzük 10 percig, majd tegyük félre.
A padlizsánokat alaposan lecsöpögtetjük, felitatunk róluk minden felesleges vizet.

Egy grillserpenyőben felmelegítjük a maradék olívaolajat, rátesszük a zöldségeket és folyamatosan forgatva puhára sütjük.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A megsült padlizsánok belsejét kikaparjuk és a töltelékhez forgatjuk.

Most adjuk hozzá a felaprított mandulát is.

Visszatesszük a gázra és kis lángon, fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Kóstoljuk meg, kell-e sózni.
A héjakat vágott felükkel felfelé kiolajozott sütőtálba helyezzük.

Kanalazzuk a padlizsánhajókba az elkészült tölteléket, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 35 percig.


A mentás joghurthoz aprítsuk fel a mentaleveleket, csavarjuk ki a citrom levét és a többi hozzávalóval együtt keverjük jó alaposan össze. Sózzuk, borsozzuk.


Az elkészült padlizsánokat locsoljuk meg friss citromlével és tálaljuk a mentaszósszal.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü