Egy fantasztikus török recept egy kedves mesével, mely így szól:Réges régen élt egy török imám, aki jó étvágyáról és a jó ételek szeretetéről volt ismert. Egy nap igencsak meglepte barátait bejelentésével, miszerint feleségül veszi egy gazdag olívaolaj-kereskedő gyönyörű lányát. Akkor még nem tudták az imám barátai, hogy milyen remek szakács a lány. A hozományának egy része apjának legfinomabb olívaolaj szállítmánya volt. A gazdag kereskedő tizenkét nagy edényt adott a vőlegénynek, csurdultig tele olajjal. Mindegyik olyan nagy volt, mint egy férfi. Az esküvőt követően a fiatal lány hamar felmutatta tehetségét a török konyhában és minden nap különleges ételeket készített az újdonsült (hasát-szerető) férjének.A töltött padlizsán olívaolajban volt az abszolút kedvence, ezért felszólította a feleségét, hogy minden este készítsen belőle neki vacsorára. Mivel jó feleség volt, úgy tette, ahogy azt kérték és 12 napon át folyamatosan elkészítette ezt a fogást. A tizenharmadik napon azonban, amikor az imám leült a vacsoraasztalhoz, a kedvenc padlizsánhajója hiányzott. Mikor rákérdezett az okára, a menyasszony azt felelte: - Kedves férjem, nem tudom többé elkészíteni a kedvenc ételedet, mert nincs több olívaolajunk. Vásárolnod kell még. Az imámot ez a hír annyira megdöbbentette, hogy elájult. Azóta e kedvenc étel "Imam Bayildi", azaz "a pap elájult" néven vált ismerté.
Hozzávalók:
4 padlizsán
120 ml olívaolaj
1 nagy hagyma
2 piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1 1/2 teáskanál oregánó
1 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál cukor
csipet fahéj
400 g paradicsom
100 g mandula, felaprítva vagy vehetünk szeletelt mandulát is
Hozzávalók a mentaszószhoz:
4 ág menta
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
200 g görög joghurt
só
bors
Plusz a tálaláshoz:
friss oregánó
citrom
A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, éles késsel bevagdossuk a húsát, de vigyázzunk a héját ne vágjuk át.
25-30 percre hideg sós vízbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát.
Ezután hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, további pár perc kevergetés után pedig a felkockázott paradicsomot és a fűszereket.
Kevergetve főzzük 10 percig, majd tegyük félre.
A padlizsánokat alaposan lecsöpögtetjük, felitatunk róluk minden felesleges vizet.
Egy grillserpenyőben felmelegítjük a maradék olívaolajat, rátesszük a zöldségeket és folyamatosan forgatva puhára sütjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A megsült padlizsánok belsejét kikaparjuk és a töltelékhez forgatjuk.
Most adjuk hozzá a felaprított mandulát is.
Visszatesszük a gázra és kis lángon, fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Kóstoljuk meg, kell-e sózni.
A héjakat vágott felükkel felfelé kiolajozott sütőtálba helyezzük.
Kanalazzuk a padlizsánhajókba az elkészült tölteléket, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 35 percig.
A mentás joghurthoz aprítsuk fel a mentaleveleket, csavarjuk ki a citrom levét és a többi hozzávalóval együtt keverjük jó alaposan össze. Sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült padlizsánokat locsoljuk meg friss citromlével és tálaljuk a mentaszósszal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése