A Ropa Vieja neve "régi ruhákat" jelent, leginkább azok rongyosságára utalva. Kubában és számos latin-amerikai országban népszerű, beleértve Mexikót is. Minden országnak és régiónak megvannak a saját változataik. Mexikóban helyenként nem tesznek bele paradicsomot, kevésbé szószós, szárazabb húsétel. Kubában olykor édes paprikával készítik és olajbogyót vagy kaprit is tesznek bele.Sok háziasszony szereti elkészíteni ezt az ételt maradék sülthúsból.
Hozzávalók a húsleveshez:
70-80 dkg marhahús, szegy vagy felsál nagyobb darabokra vágva
1 kicsi vöröshagyma, megpucolva
4 gerezd fokhagyma, megpucolva
1 babérlevél
annyi víz, amennyi ellepi
Hozzávalók a raguhoz:
1 bögre paradicsompüré
1 1/2 teáskanál fűszerkömény
1/2 teáskanál szárított oreganó
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1 bögre vöröshagyma felaprítva
2 zöld kaliforniai paprika felszeletelve
3-4 gerezd fokhagyma zúzva
2-3 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
friss korianderlevél
2-3 szem paradicsom
1 lilahagyma
1 zöldcitrom
jalapeno paprika
tortilla, recept itt
Tegyük fel a leves hozzávalóit egy nagy fazékban, Főzzük annyira puhára a marhahúst, hogy egy villával szálakra tudjuk szedni.
Ha megfőtt kissé hűtsük le, majd tépkedjük szét apró darabokra.
Egy nagy serpenyőben egy kevés olajon pirítsuk körbe a húsokat, majd tegyük félre.
A maradék olajon kezdjük el pirítani a hagymát, fokhagymát és a paprikát.
Ha már áttetsző a hagyma, akkor adjuk hozzá a köményt, főzzük kevergetve további egy percig.
Tegyük vissza a serpenyőbe a húsokat, öntsük rá a paradicsomszószt, egy bögrényit a húslevesből, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az oregánót és főzzük addig, amíg el nem fő a leve.
Tálaljuk felaprított paradicsommal, korianderrel, jalapenoval, zöldcitrommal, süssünk hozzá tortillát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése