Mostanra már nem csak a naptári, de a csillagászati és a meteorológiai ősz is beköszöntött. Elérkezett az aratás és a szüret évszaka. Valahol olvastam, hogy az ősz a természet svédasztalos ünnepi szezonja. És valóban mennyi zöldség és gyümölcs terem még ilyenkor, a paradicsom talán ekkor a legfinomabb. Almák, tökök, szilvák, szőlők. Érnek a csonthéjasok és még javában zöldelnek a fűszerek. Használjuk ki az utolsó hónapokat a friss étkekből. Vigasztalódjunk forró italokkal, meleg levesekkel az egyre hűvösebb estéken.
Hozzávalók:
olívaolaj
1 vöröshagyma felaprítva
4 savanykás alma
pár ágacska kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
1 liter húsleves
só, bors
A tálaláshoz:
egy marék törökmogyoró
100 g vaj
néhány friss zsályalevél
az almától édeskés lesz a leves, a creme fraiche remekül illik még hozzá
A hagymát az olajjal tegyük fel főni. Kevergessük amíg áttetsző nem lesz.
Közben pucoljuk meg az almákat és a zellert. Vágjuk nagyobb darabokra mindegyiket. Dobjuk a hagymára őket, szórjuk a tetejére a kakukkfű-leveleket és kevergetve főzzük további 2-3 percig.
Öntsük fel a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, főzzük puhára.
Ha a zellerek is megpuhultak, vegyük le a gázról és turmixoljuk le.
Kóstoljuk meg kell-e mg sózni vagy borsozni.
A mogyorót törjük durvára és szárazon rázogatva pirítsuk meg.
Melegítsük fel a vajat, tegyük bele a zsályaleveleket.
Amint egy kis színt kapnak és összepöndörödnek, szedjük ki őket egy papírtörlőre.
Vigyázzunk, ne égessük meg, mert megkeserednek. A vajat is alacsony hőfokon tartsuk és vigyázzunk, ne barnuljon meg, mert akkor az is keserű lesz.
Tálaljuk az elkészült levest a mogyoróval és a zsályával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése