A panino, Olaszországból származik és olyan szendvicset jelent, ami nem szeletelt kenyérből készül. A panini a panino többes száma, világszerte ez az elnevezés terjedt el. Nem tudni miért. Szóval a panino kenyér egy szendvicsalap, amire nem sütnek ropogós kérget, így kiváló alapanyag grillezett szendvicsekhez. Kiváló választás akár reggelire, akár vacsorára egy borongós őszi napon. Feltéve, ha van türelmünk némi kelttészta-hajtogatáshoz.Ha van szendvicssütőnk akkor azt készítsük elő, ha nincs akkor sem kell meghátrálni. Egy grillserpenyőre lesz szükségünk és némi súlyra, amivel lenyomjuk a szendvicset. Ez lehet akár egy fazék is.
Hozzávalók:
4 bögre (500 g) kenyérliszt (BL80)
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál száraz élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1 1/4 bögre meleg víz
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Adjuk hozzá az élesztőt, az olajat és a meleg vizet.
Nagyon lágy, ragacsos tésztát kell készítenünk, ami az ujjunkhoz még kissé ragad, de sima gombóccá gyúrható.
Adjunk hozzá egy kis lisztet vagy egy kicsit több vizet, ha szükséges, hogy elérjük ezt az állagot, majd gyúrjuk 8-10 percig amíg sima tésztát nem kapunk.
Tegyük át a tésztát egy olajjal kikent edénybe, olajozzuk meg a tetejét is, fedjük le konyharuhával és meleg helyen kelesszük kb. 30 percig.
Tegyük egy gyúródeszkára vagy sima felületre, ahol hajtogatni tudjuk majd. Lisztezni nem kell, az olaj miatt nem szabad tapadnia.
Középen jól nyomkodjuk le, így zárjuk le a keletkezett levegőbuborékokat. Ezután hajtsuk le a tetejét középre, aztán a az alját fel, középre.
Még legalább kétszer hajtogassuk meg ilyen módon.
Osszuk el a tésztát 8-10 egyforma golyóra. Tegyük a tésztagolyókat egy enyhén lisztezett felületre, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk 15-20 percet pihenni.
Tegyünk sütőpapírt a tepsinkbe. Fogjunk egy tésztagolyót és óvatosan nyújtsuk körülbelül 15 cm hosszú, 1 centi magas téglalappá.
Tegyük a sütőpapírra. Formázzuk meg a többit is.
Újra fedjük le és pihentessük őket újabb 30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
Helyezzük a paninokat a sütő közepére, és 8-10 percig süssük, vagy amíg kis színt nem kapnak. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Majd jöhet néhány vastagabb szelet brie.
A körtét szeleteljük fel. Hámozni nem kell, elég, ha kiszedjük a magházat. Ebből is tegyünk pár szeletet a sonka tetejére.
Fedjük be a tetejével és vagy süssük meg szendvicssütőben, vagy tegyük a száraz, felforrósított grillserpenyőbe és súllyal - például egy fazék segítségével - nyomjuk össze.
1-2 perc után fordítsuk meg és pirítsuk meg a másik felét is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése