A satay mondhatni a saslik indonéz, maláj változata. Pálcikára fűzött grillezett hús, melyet szósszal tálalnak. Indonéz eredetű fogás, de a környező országokban, szigeteken is nagyon népszerű. Én Malajziában találkoztam vele először. Igazi street-food, leginkább csirkéből és mogyoróvajas szósszal.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
A csirkepáchoz:
3 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagymát
2 teáskanál hagymapor
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál chili por
1/2 evőkanál só
2 evőkanál nádcukor
A mogyoróvajas mártogatóhoz:
1 bögre csirkehúsleves
5 evőkanál mogyoróvaj
1 evőkanál méz
1 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál halszósz
2 teáskanál Sriracha szósz (helyettesíthető 1 teáskanál chili-szósz és egy teáskanál ecet kombinációjával)
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 gerezd fokhagymát, zúzva
1 evőkanál friss lime leve
Ha faszenes grillet használunk, a saslik-pálcákat áztassuk vízbe sütés előtt legalább fél órára, így megóvhatjuk őket a megégéstől.
Készítsük el a mártogatóst. Tegyük a hozzávalókat a lime kivételével egy kis lábosba, keverjük simára. Alacsony hőfokon főzzük kevergetve 6-8 percig vagy amíg be nem sűrűsödik.
Kóstoljuk meg kell-e sózni, majd keverjük bele a citruslevet. Tálalásig tegyük félre.
A csirkéket a pácléből kivéve húzzuk pálcikákra. Ha kettőt használunk, szépen le tudjuk majd fektetni őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése