Az eredeti nevén "Angel food cake" egy Amerikából származó sütemény. Nevét a felhőfehér, habkönnyű tésztájáról kapta. Fehér színét annak köszönheti, hogy csak a kemény habbá vert tojásfehérje van benn, a sárgáját nem használják ehhez a recepthez. Illetve még egy aprócska trükknek, amit a tengerentúlon "cream of tartar"-nak neveznek. tisztított borkő néven található meg. A borkő fehér kristály, ami a must erjedése közben a borkősavból válik ki és a hordókon marad. Ezt a kristályos anyagot aztán őrlik, tisztítják, kiszárítják és újraőrlik De vajon miért kell ez bele?
A felverés hatasára a tojásban lévő albuminnak kszönhetően buborékok keletkeznek a fehérjében, ennek köszönhető a habos állag. A savas pH-jú só hozzáadásával nemcsak a könnyebben megtartja habos állagát, de a lisztben lévő pigmenteket is színteleníti. Ettől lesz igazán hófehér a piskóta belseje. A borkő, másnéven szőlősav szerves, ha mégsem használnánk szívesen, jó hír, hogy heyettesíthető más savakkal. Például ecettel vagy citromsavval. Én most ecettel készítettem, mert tojásfehérjém maradt ki mostanság sütésből, de borkősavat én sem tartok otthon.
10 tojásfehérje
1 bögre (200 g) cukor
1 bögre (130 g) liszt
1 teáskanál 10% -os ecet
1 teáskanál vanília-kivonat
1/4 teáskanál só
300 g feketeszeder
1 evőkanál citromlé
opcionális: mentalevél a díszítéshez
A tojásfehérjét fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük. A lisztet fél bögre cukorral egy tálba szitáljuk.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A tojásfehérjéket a sóval és az ecettel félkemény habbá verjük.
Belekeverjük a maradék cukrot és magas fokozaton keményre verjük.
Ha nem konyul le a vége, akkor jó.
A felvert habot négy adagban a lisztes keverékbe forgatjuk egy lapát segítségével. Ügyeljünk rá, hogy közben ne törjük össze a habot.
Ha sima és szép levegős a masszánk, akkor beleöntjük egy lyukas közepű tortaformába.
Én egy kuglófsütőt használtam. Kivajazni nem kell!
35-40 percig sütjük vagy amíg szép aranybarna nem lesz és a közepe elválik a formától.
Kivesszük a sütőből és egy órát hűtjük.
Közben a szeder felét félretesszük díszítéshez. A maradékot egy pici lábosban, a citrmlével együtt feltesszük főni.
Kevergessük, amíg a gyümölcsök szét nem főnek és kissé be nem sűrűsödik. Tegyük félre ezt is hűlni.
Amikor mindennel készen vagyunk, egy kés segítségével óvatosan válasszuk le a sütemény szélét a formáról és borítsuk egy tányérra.
Halmozzuk a tetejére a szederöntetet.
Díszítsük a maradék friss szederrel és mentalevélkékkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése