Az autentikus görög tzatziki sűrű görög joghurtból, uborkából, fokhagymából, olívaolajból és friss kaporlevélből készül. Nem saláta, hanem előételként szolgálják fel friss pitával. Néhány hasznos tanács, mielőtt belekezdünk, hogy igazán jó legyen:
- Az uborkánkból ki kell nyomni annyi levet, amennyit csak tudunk. Szinte szárazra kell passzírozni. Ha időnk engedi, érdemes egy gézlappal bélelt szűrőben csepegtetni egy éjszakán át.
- Minél többet áll a joghurtban a fokhagyma, annál kevésbé csíp majd, valamint annál jobb íze lesz
- ne helyettesítsük sima joghurttal a görögöt, különben nem lesz sűrű és krémes a tzatzikink. Mint már említettem, nem uborkasalátát, hanem egy előételt készítünk
- A kaprot csak a tálalás előtt keverjük bele
És még egy utolsó tipp: ha tehetjük, süssük meg a pitákat faszenes grillen.
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
1 1/2 bögre görög joghurt
2 nagy fokhagymagerezd, zúzva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1/2 teáskanál só
1 evőkanál friss kaporlevél
Hozzávalók a pitához:
1 bögre (236 ml) meleg víz
2 teáskanál instant élesztő
2 1/2 - 3 bögre liszt (1 bögre = 128 g)
2 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
Hámozzuk meg, majd reszeljük le az uborkát nagy lyukú reszelőn. A fent leírtak szerint préseljünk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk.
A joghurtba keverjük bele a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet és a sót. Hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük bele az uborkát és a felaprított kaprot.
Készítsük el a pitákat.
Keverjük össze a vizet és az élesztőt a tálban, amiben dagasztani fogjuk a tésztát és hagyjuk pihenni körülbelül öt percig. Adjunk hozzá 2 1/2 bögre lisztet, a sót és az olívaolajat.
Ha géppel dagasztjuk, akkor közepes sebességgel kell, 8 percen át dagasztani. Ha túl ragacsos, akkor apránként adjuk hozzá a többi lisztet, amíg sima, de rugalmas tésztát nem kapunk.
Ha kézzel dagasztjuk, akkor tiszta lisztezett munkafelületen gyúrjuk a tésztát kb. 5-7 percig, amíg a tészta sima és rugalmas. Addig adjunk hozzá több lisztet, amíg már nem tapad a munkafelületre, illetve a kezünkre.
A kelesztőtálat olajozzuk ki, tegyük bele a tésztát, konyharuhával fedjük le és meleg helyen kelesszük duplájára. Ez hőmérséklettől függően, nagyjából egy óra.
Addig készítsük be a grillt.
Amikor megkelt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre. Formáljunk mindegyikből egy-egy gombócot.
A gombócokat letakarva hagyjuk még pihenni 5-10 percig.
Nyújtsuk ki őket 15-18 cm átmérőjű körré - és attól függetlenül, hogy parázson vagy grillserpenyőben sütjük - kenjük meg egy kis vízzel mindkét oldalukat.
Mindkét módszert kipróbáltam. amennyiben parázson sütjük, a parazsat kotorjuk a grillsütő egyik felébe és tegyük a pitákat csupaszon a grillrácsra, a nem parázzsal teli oldalra.
Nem kell megijedni, hogy ráragad. Körülbelül 30 másodperc elteltével mozgatható lesz, ekkor megfordíthatjuk. A másik oldalát is süssük kb. 1 -1 1/2 percig.
Grillserpenyőben teljesen hasonlóképpen kell sütnünk, csak ott nem kell aggódnunk amiatt, hogy közvetlen a parázs felett megég, mielőtt átsülne a közepe.
Az elkészült pitákat tálaljuk a tzatzikivel és görög olajbogyóval.
Keverjük össze a vizet és az élesztőt a tálban, amiben dagasztani fogjuk a tésztát és hagyjuk pihenni körülbelül öt percig. Adjunk hozzá 2 1/2 bögre lisztet, a sót és az olívaolajat.
Ha géppel dagasztjuk, akkor közepes sebességgel kell, 8 percen át dagasztani. Ha túl ragacsos, akkor apránként adjuk hozzá a többi lisztet, amíg sima, de rugalmas tésztát nem kapunk.
Ha kézzel dagasztjuk, akkor tiszta lisztezett munkafelületen gyúrjuk a tésztát kb. 5-7 percig, amíg a tészta sima és rugalmas. Addig adjunk hozzá több lisztet, amíg már nem tapad a munkafelületre, illetve a kezünkre.
A kelesztőtálat olajozzuk ki, tegyük bele a tésztát, konyharuhával fedjük le és meleg helyen kelesszük duplájára. Ez hőmérséklettől függően, nagyjából egy óra.
Addig készítsük be a grillt.
Amikor megkelt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre. Formáljunk mindegyikből egy-egy gombócot.
A gombócokat letakarva hagyjuk még pihenni 5-10 percig.
Nyújtsuk ki őket 15-18 cm átmérőjű körré - és attól függetlenül, hogy parázson vagy grillserpenyőben sütjük - kenjük meg egy kis vízzel mindkét oldalukat.
Mindkét módszert kipróbáltam. amennyiben parázson sütjük, a parazsat kotorjuk a grillsütő egyik felébe és tegyük a pitákat csupaszon a grillrácsra, a nem parázzsal teli oldalra.
Nem kell megijedni, hogy ráragad. Körülbelül 30 másodperc elteltével mozgatható lesz, ekkor megfordíthatjuk. A másik oldalát is süssük kb. 1 -1 1/2 percig.
Grillserpenyőben teljesen hasonlóképpen kell sütnünk, csak ott nem kell aggódnunk amiatt, hogy közvetlen a parázs felett megég, mielőtt átsülne a közepe.
Az elkészült pitákat tálaljuk a tzatzikivel és görög olajbogyóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése