Ugrás a fő tartalomra

Tzatziki pitával






Az autentikus görög tzatziki sűrű görög joghurtból, uborkából, fokhagymából, olívaolajból és friss kaporlevélből készül. Nem saláta, hanem előételként szolgálják fel friss pitával. Néhány hasznos tanács, mielőtt belekezdünk, hogy igazán jó legyen:
  • Az uborkánkból ki kell nyomni annyi levet, amennyit csak tudunk. Szinte szárazra kell passzírozni. Ha időnk engedi, érdemes egy gézlappal bélelt szűrőben csepegtetni egy éjszakán át. 
  • Minél többet áll a joghurtban a fokhagyma, annál kevésbé csíp majd, valamint annál jobb íze lesz
  • ne helyettesítsük sima joghurttal a görögöt, különben nem lesz sűrű és krémes a tzatzikink. Mint már említettem, nem uborkasalátát, hanem egy előételt készítünk
  • A kaprot csak a tálalás előtt keverjük bele
És még egy utolsó tipp: ha tehetjük, süssük meg a pitákat faszenes grillen.


Hozzávalók:
1 kígyóuborka
1 1/2 bögre görög joghurt
2 nagy fokhagymagerezd, zúzva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1/2 teáskanál só
1 evőkanál friss kaporlevél

Hozzávalók a pitához:
1 bögre (236 ml) meleg víz
2 teáskanál instant élesztő
2 1/2 - 3 bögre liszt (1 bögre = 128 g)
2 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj

Hámozzuk meg, majd reszeljük le az uborkát nagy lyukú reszelőn. A fent leírtak szerint préseljünk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk.

A joghurtba keverjük bele a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet és a sót. Hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük bele az uborkát és a felaprított kaprot.


Készítsük el a pitákat.

Keverjük össze a vizet és az élesztőt a tálban, amiben dagasztani fogjuk a tésztát és hagyjuk pihenni körülbelül öt percig. Adjunk hozzá 2 1/2 bögre lisztet, a sót és az olívaolajat.
Ha géppel dagasztjuk, akkor közepes sebességgel kell, 8 percen át dagasztani. Ha túl ragacsos, akkor apránként adjuk hozzá a többi lisztet, amíg sima, de rugalmas tésztát nem kapunk.

Ha kézzel dagasztjuk, akkor tiszta lisztezett munkafelületen gyúrjuk a tésztát kb. 5-7 percig, amíg a tészta sima és rugalmas. Addig adjunk hozzá több lisztet, amíg már nem tapad a munkafelületre, illetve a kezünkre.
A kelesztőtálat olajozzuk ki, tegyük bele a tésztát, konyharuhával fedjük le és meleg helyen kelesszük duplájára. Ez hőmérséklettől függően, nagyjából egy óra.

Addig készítsük be a grillt.
Amikor megkelt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre. Formáljunk mindegyikből egy-egy gombócot. 
A gombócokat letakarva hagyjuk még pihenni 5-10 percig.

Nyújtsuk ki őket 15-18 cm átmérőjű körré - és attól függetlenül, hogy parázson vagy grillserpenyőben sütjük - kenjük meg egy kis vízzel mindkét oldalukat.
Mindkét módszert kipróbáltam. amennyiben parázson sütjük, a parazsat kotorjuk a grillsütő egyik felébe és tegyük a pitákat csupaszon a grillrácsra, a nem parázzsal teli oldalra.

Nem kell megijedni, hogy ráragad. Körülbelül 30 másodperc elteltével mozgatható lesz, ekkor megfordíthatjuk. A másik oldalát is süssük kb. 1 -1 1/2 percig.


Grillserpenyőben teljesen hasonlóképpen kell sütnünk, csak ott nem kell aggódnunk amiatt, hogy közvetlen a parázs felett megég, mielőtt átsülne a közepe.



Az elkészült pitákat tálaljuk a tzatzikivel és görög olajbogyóval.

medvetipp: az az olajbogyó, melyre görög betűkkel van ráírva a tartalma, az biztosan görög 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü