Ugrás a fő tartalomra

Tex-Mex oldalas, héjában sült csöves kukoricával





Megint grillszezon és egy újabb oldalas recept. Ezúttal a köretet is a parázson sütjük, egy Amerikában tanult módszerrel. És fűszervajjal. A kukoricát levelestől teszik a grillre, amikor elkészült, egyszerűen hátrahajtják őket, ennél fogva fogyaszthatjuk a csemegénket. A forró csöveken pedig azonnal szétolvad a fűszervaj.


Hozzávalók:
egy oldalas

A szárazpáchoz:
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál paprika
1 evőkanál fokhagymapor
1 evőkanál vöröshagyma por
1 evőkanál chili por (nem kell, hogy csípős legyen)
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál só
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál fehér bors

A barbecue szószhoz:
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vöröshagyma por
1 teáskanál fokhagyma por
3/4 bögre ketchup
1/4 bögre víz
2 evőkanál cider - vagy almaecet
1 evőkanál nádcukor
1 evőkanál mustár
2 teáskanál füstölt chili por
1 teáskanál szárított oregáno
1 teáskanál Worcestershire szósz
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanál só

A körethez:
6 cső kukorica, legyen meg körben az összes levele
5 dkg vaj
1 teáskanál chili pehely
1/4 teáskanál bors
1/4 teáskanál só

Távolítsuk el az oldalas hátuljáról a hártyát. Bővebben az oldalas előkészítéséről itt olvashatsz.
A szárazpáchoz keverjük össze a fűszereket, majd jó alaposan dörzsöljük be vele körös-körül a húst.
Csomagoljuk fóliába szorosan, hogy sütéskor semmi ne jusson se be, se ki.
Készítsük el a szószt. Keverjünk össze mindent egy kis lábasban és alacsony lángon keverjük simára.
Forraljuk fel, majd gyakran kevergetve főzzük 5-6 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Lefedve 2 hétig is eláll hűtőben.
A megsült húst hagyjuk kissé lehűlni, majd kenegessük körbe a szósszal.
Tegyük grillsütőre és süssük meg mindkét oldalán. Szeleteljük fel és kínáljuk a maradék szósszal.

A vajat hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
A kukoricáknak hajtsuk hátra a levelüket és szedegessük ki a hajukat.

Hajtsuk vissza a leveleket szép rendben a helyükre.
Áztassuk vízbe a csöveket sütés előtt 30 percre, ezzel megóvjuk őket a szénnéégéstől.
A vajat keverjük el a fűszerekkel, majd tegyük hűtőbe.
Ha letelt a fél óra és forró a grill, akkor csepegtessük le a víztől a csöveket és tegyük grillre őket.
Süssük minden oldalukat, addig, amíg el nem feketedik a héjuk.
Nem kell izgulni, a belseje nem fog megégni, megóvja őket a fenn említett vízfürdő.
Ha elkészültek, hajtsuk hátra a leveleket és fogyasszuk egy-egy szelet fűszervajjal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü