Hozzávalók a tejberizshez:
1/2 bögre (100 g) fehér rizs
3 + 1/4 bögre mandulatej, cukrozatlan
2-3 evőkanál cukor
csipet só
1/2 teáskanál fahéj vagy egy fahéjrúd
1/4 teáskanál szerecsendió
1 rúd vanília
A málnaszószhoz:
1 bögre málna (kb. 125 g)
1 evőkanál cukor
+ málna díszítéshez
Egy kis lábasban feltesszük főni a rizst 3 bögre mandulatejjel, fűszerekkel, csipet sóval, cukorral főni.
Ha van félretett vaníliahéjunk, azt most felhasználhatjuk. Ha nincs, akkor kaparjuk a lábosba a vanília belsejét. A kikapart héjat pedig allítsuk egy kis üveg kristálycukorba.
Egy-két hét elteltével kész a vaníliás cukor. Ezután se dobjuk még ki a héjat, egy tejberizsbe épp tökéletes.
Forraljuk fel, majd főzzük tovább alacsony hőfokon kb. 40 percig. Öt percenként keverjük meg, nehogy leragadjon. Ha a vanília héjat vagy egész fahéhat tettük bele, vegyük ki belőle, mielőtt sűrűre főne.
Amikor puhára főtt a rizs, zárjuk le alatta a gázt és keverjük bele a megmaradt 1/4 bögre mandulatejet, keverjük simára.
A málnaszószhoz főzzük 10 percig a málnákat a cukorral.
Tálaljuk a tejberizst a szósszal. Hidegen és melegen is finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése