Hozzávalók (6 személyre):
2 evőkanál növényi olaj
3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
3 szál citromfű
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2 evőkanál piros curry paszta
2 evőkanál curry por
1 teáskanál csípős chili paszta (például sambal oelek)
2 kis doboz cukrozatlan kókusztej
5 bögre húsleves
2 1/2 evőkanál halszósz
2 teáskanál cukor
3 bögre cukorborsó, ezt a héjával esszük
1 édesburgonya, kockákra vágva
400 g rizstészta
1 kicsi lilahagyma vékonyra szeletelve
1 zöldhagyma vagy póré vékonyra szeletelve
1/4 bögre vágott friss korianderlevél
2-3 piros chili vékonyra szeletelve
1 lime, 6 cikkre vágva
A citromfűnek szedjük le és dobjuk el a külső leveleit. Vágjuk 1-2 centis darabokra a szár alsó 4-5 centis részét. A többit nem használjuk.
Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, citromfüvet és a reszelt gyömbért; kevergessük kb. 1 perc, amíg illatos nem lesz.
Csökkentsük alatt a hőt és keverjük hozzá a curry pasztát, curry port, illetve a chili pasztát.
Öntsük bele az egyik doboz kókusztejet, keverjük simára.
Adjuk hozzá a maradék kókusztejet, húslevest, halszószt és a cukrot, majd forraljuk fel.
Forraljunk sós vizet egy másik lábosban, dobjuk a lobogó vízbe a borsókat 20-30 másodpercre, amíg szép élénkzöld nem lesz. Szűrővel szedjük ki, dobjuk hidegvízbe.
Tegyük most az édesburgonyakockákat az előbbi lábosba és főzzük puhára, kb 7 perc alatt.
Villával ellenőrizhetjük, valóban megfőtt-e. Ezt is szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel. Csepegtessük le mindkét zöldséget, tegyük félre. Helyezzük a kis tálba. Most a tésztát főzzük meg. Ehhez újra forraljuk fel a vizet, dobjuk bele a tésztát és 6 percig pároljuk benne. Szűrjük, hűtsük, csepegtessük.
Tálaljuk a levest a tésztával és a zöldségekkel, szórjuk meg a friss hagymákkal, chilivel, majd tegyünk a tálakba egy-egy szelet lime-ot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése